Lakás-takarékpénztár: LTP-vel kombinált hitelek 2014

Amennyiben már rendelkezik Lakás-takarékpénztári szerződéssel, az arra befizetett havi megtakarításokat, az ahhoz járó állami támogatást, valamint kamatait lakáshitele törlesztésére fordíthatja.

 

Előnyök:

  • A megtakarítás ideje alatt az Ön hitele türelmi idős, vagyis a Bank felé csak kamatot és kezelési költséget szükséges fizetnie.
  • A lakástakarékpénztári megtakarítási számlára befizetett betétek után évente 30 %-os, maximum 72 000 Ft állami támogatás jár*.

Mi a megtakarítással történő termékkombináció lényege? A megtakarítási termékekkel kombinált jelzáloghitelek lényege, hogy a hitel mellett párhuzamosan fizetendőegy rendszeres megtakarítás is, mely magtakarításban képződik a hitel tőketörlesztésének egy része vagy akár az egésze is.
Ezen túlmenően a megtakarítás hozama meghaladhatja a hitelkamatot is, mely által konkrét nyereség realizálható.

Hogyan működik a Lakás-takarékpénztári termékkel kombinált jelzáloghitel?

A lakás-takarékpénztári megtakarítással (a továbbiakban: LTP) kombinált jelzáloghitelek lényege, hogy Ön a hitelfelvétellel párhuzamosan egy LTP-t is fizet.

Amíg tart a megtakarítási időszak, addig a Bank felé havi rendszerességgel csak kamatot, illetve - ha a hitelhez kapcsolódik - kezelési költséget fizet, míg az egyébként a Bank felé fizetendő tőkerészt az LTP-be fizeti.

A megtakarítási időszak lejártával az LTP szerződés(ek)ben felgyűlt összeget a hitel tőkerészének törlesztésére kell fordítani. Az LTP szerződések után az állam támogatást nyújt az éves befizetések 30%-áig, mely maximum 72 000 Ft lehet. Ha a megtakarítás + állami támogatás eléri a fennálló hiteltartozás összegét, a hitel megszűnik. Amennyiben a előtörlesztés után még marad fennálló tőke, az annuitással kerül törlesztésre a futamidő végéig.

Ez azt jelenti, hogy a megtakarítás előtörlesztését követően a Bank felé fizetendő törlesztőrészlet már nem csak kamatot (és kezelési költséget), hanem tőkét is tartalmaz. Az annuitásos törlesztés során a havi törlesztőrészletek folyamatosan változó arányban tartalmaznak tőkét és kamatot (a tőke aránya folyamatosan nő).

Egy hitelügylethez akár 5 LTP szerződés is kapcsolódhat azzal, hogy az LTP után járó állami támogatást egy ügyfél (kedvezményezett) egyidejűleg csak egy LTP szerződés után veheti igénybe!

  • A Bank felé fizetendő kamat (+ kezelési költség) és az Erste Lakáshitel (ELTP) havi díj összege maximum 20%-kal lehet kevesebb, mint egy ugyanolyan feltételű, de nem kombinált hitel törlesztőrészlete.

A részleteket a mindenkori aktuális Lakossági Hitel Hirdetmény 1. számú melléklete tartalmazza.