Véget érhet az OTP nagy menetelése, a részvény árak befagyhatnak az INA ügy végett!

Az elmúlt hetekben nagyot raliztak az OTP részvények, most azonban több szempontból is fontos állomáshoz érkeztünk, technikai és fundamentális szempontból is tudunk olyan érveket mondani, amelyek megtörhetik a magyar bankpapírok lendületét. Összegyűjtöttük, mi állhat a nagy menetelés mögött, és azt is, mire érdemes figyelnie a befektetőknek a következő hetekben.

OTP-rali!

Október 8. óta az OTP részvényárfolyama közel 9 százalékkal került feljebb. A ralit fundamentális és technikai indokokkal is lehet magyarázni, az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mitől szárnyalnak az OTP részvényei és mire érdemes a következő hetekben figyelnie a befektetőknek.

Véget érhet az OTP nagy menetelése


Mi okozta a ralit?

  • A legdrasztikusabb forgatókönyv lekerült az asztalról: A hazai bankok, így az OTP szempontjából is jó hír, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos problémák rendezésére a kormány nem a legdrasztikusabb, a hitelek azonnali forintosításáról szóló megoldást választaná. Bár az összkép a devizahiteles csomaggal kapcsolatban még mindig homályos (és az utóbbi napok politikusi nyilatkozatai tovább növelték a bizonytalanságot), a legrosszabb forgatókönyvet beárazó befektetőket nyilván pozitívan lepték meg a csomaggal kapcsolatban kiderült részletek.
  • Jó a hangulat a világban: Október 8. óta kifejezetten jó a hangulat a világ tőkepiacain, az adósságplafonnal kapcsolatos egyeztetések várható pozitív kimenetele, az új FED-elnök személyének bejelentése alapvetően vételre sarkallta a befektetőket. Azóta a fontosabb amerikai és nyugat-európai részvényindexek 4-7 százalékot emelkedtek, ez pedig magával húzta az OTP-t is.
  • Sokat emelkedtek a szektortársak is: a jó hangulat a régiós bankszektorban is éreztette a hatását, a cseh, osztrák és lengyel bankok árfolyama 5-10 százalék között emelkedett az elmúlt bő 2 hétben, részben ez is felfelé húzta az OTP árfolyamát.
  • Erősödött a forint: az elmúlt hetekben ismét jól működött az "erősödő forintra OTP-t kell venni" összefüggés, a forint jelentősen erősödött a fontosabb devizákkal szemben, ez pedig több csatornán keresztül is pozitívan hat az OTP operációjára.
  • Technika: az elmúlt hónapokban az OTP grafikonján egy markáns sáv alakult ki, amelynek alsó széle 4100, a felső pedig 4500 forint környékén húzódik. Az október eleji rali pont a sáv alsó szélén indult meg, összességében tehát technikai hatások is támogatták az árfolyam emelkedését.



Mire érdemes most figyelni?

  • Mi lesz november 1 után: A hazai bankok, így az OTP szempontjából is kulcsfontosságú lesz a kormány november eleji bejelentése a devizahiteles csomagról. Az ezzel kapcsolatos alapkezelői és elemzői véleményeket az alábbi cikkben olvashatják.
  • Csányi eladásai még mindig kísértenek: Csányi Sándor, a bank első embere júliusban elképesztő mennyiségű OTP részvényt borított a piacra, az elnök-vezérigazgató eladásai azóta is nyomás alatt tartják az árfolyamot. Csányi eladásainak átlagára közel 4550 forint, vagyis nagyjából a mostani árfolyamszinteken tárazott ki a vezető. A kérdés az, hogy miért venne bárki magasabb árfolyamon OTP részvényeket, ahol a bank működését és kilátásait legjobban ismerő menedzser eladott?
  • Jön a gyorsjelentés: November 14-én teszi közzé gyorsjelentését az OTP, a befektetők pontos képet kaphatnak a hazai és a külföldi operációk működéséről, a hitelportfólió romlásáról, céltartalék-képzésről stb.
  • Fontos technikai szinthez érkeztünk: Az OTP grafikonján 4500 forint környékén fontos támasz- és ellenállás-zóna húzódik, ennek áttöréséhez mindenképpen szükség lesz valamilyen katalizátorra.