Kgfb-váltás Kalkulátor 2013/2014: gyereke született? Jól járhat a kötelezővel

Idén november 1. helyett 3-án hirdetnek kötelező díjat a biztosítók – adja hírül a CLB biztosítási alkusz. A kgfb-forduló nagy nyertesei lehetnek egyebek között azok, akik kárt okoztak, akiknek gyerekük született, költöztek vagy házasodtak, sőt még az új közalkalmazottak is. Drágább kötelezőre számítsanak viszont azok, akik tavaly túl olcsót kötöttek - figyelmeztet közleményében a GKI.

Később hirdetnek kötelező gépjármű felelősség-biztosítási (kgfb) díjat idén, november elseje helyett 3-án adják közzé tarifáikat a biztosítók – közölte Németh Péter. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. az év tapasztalatait áttekintve szembeötlőnek tartja, hogy a biztosítók jóval kevesebbet „beszélgettek” ügyfeleikkel, mint korábban.

Vagyis, megszüntettek bizonyos pluszszolgáltatásokat, amelyek korábban az ügyfélnek nem kerültek pénzébe – legalábbis nem külön tételként –, de a biztosítóknak igen. Ilyen például a díjfizetésre vonatkozó többszöri, időben küldött figyelmeztetés levélben vagy telefonon, amit elképzelhető, hogy egyes biztosítók szintén takarékosság címén szüntettek meg – véli Németh. Akár ez lehet az oka annak is, hogy idén fedezetlenség miatt rekordmennyiségű szerződést mondtak fel a cégek. Ez nagy büntetés a feledékeny ügyfeleknek.

Újat kötni ugyanis csak a korábbi díjhoz képest jóval magasabbért lehet, ráadásul a fedezetlenségi időszakra napi 300-400 forintot számítanak fel – hívja fel a figyelmet a szakértő. Már két hónap kiesés után is a teljes éves díjnak akár az ötszörösét is elkérhetik a biztosítók, s egy teljes év kihagyás után pedig a tízszeresére emelkedhet a tarifa, ami így akár a 100 ezer forintot is elérheti. Németh felhívja a figyelmet egy jellemző hibára: sok autós nem akarja befizetni a baleseti adót, csak a kötelező díját küldi be, s nem érti, miért van hátralékban. A magyarázat az, hogy a biztosítóknak kötelező beküldeniük az adót, amit a befizetett díjból vonnak le akkor is, ha az ügyfél azt nem kalkulálta be.


A nagyon alacsonyra „méretezett” kgfb- díjak viszont nemcsak a szolgáltatás „lebutítására” kényszerítették a cégeket, hanem veszélybe is sodorhatják az egész rendszert. Ott ugyanis, ahol túl sok a kártérítési igény, de irreálisan alacsony a díj, idő előtt kiürülhet a kassza, s fizetésképtelenné válhat a biztosító – véli Németh.

A kgfb alakulását latolgatva a CLB-nél úgy vélik, hogy drasztikusan emelkedhet azoknak az ügyfeleknek a díja, akiknek idén feltűnően alacsony volt. A biztosítónak ugyanis be kell hoznia a túl nagy elmaradást, korrigálnia kell az árbevételt, ehhez viszont emelnie kell a tarifát. Ezt a „büntetést” csak biztosítóváltással lehet elkerülni – véli a szakértő. Az alkusz ugyanakkor úgy véli, hogy igen jól jön a váltás azoknak, akik az elmúlt időszakban balesetet okoztak, mert biztosítócserével csökkenthetik a vétség miatt megemelt díjukat. Jól járhatnak idén azok is, akik új településre költöztek, házasodtak, gyerekük született vagy netán most kerültek közalkalmazotti státusba, őket ugyanis kiemelten kezelik a cégek, s számos kedvezményt kaphatnak.


Németh szerint idén ismét lesznek együttkötési kedvezmények, elsősorban a lakás-, a casco és a kötelezőbiztosítás árukapcsolása lesz a sláger, s mivel várhatóan túl nagy információdömping lesz, érdemes kivárni, szakértőkkel összehasonlíttatni az ajánlatokat, s megfontoltan dönteni.