Infláció mértéke 2014: Még tovább süllyed az infláció

A szeptemberi 1,4 százalék után októberben 1,3 százalék lehetett az egy évre visszatekintő drágulás a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők szerint. A dohánykereskedelmi árrés emelésének folytatódó hatása emelhette, az üzemanyagárak csökkenése lefelé nyomhatta az inflációt a múlt hónapban. Novembertől a második körös rezsicsökkentés még tovább lökheti lefelé az inflációt, ami így decemberben 1% alá bukhat, és ott is maradhat február-márciusig.

 

Az infláció a rezsicsökkentés jegyében már áprilisban 2 százalék alá került, majd augusztusban bázishatások is segítették, hogy 1,3 százalékkal új több évtizedes mélypontra került a fogyasztói árindex. Szeptemberben meglepetésre, nem csökkent tovább, hanem kissé magasabb lett az infláció, 1,4 százalék. Eközben ugyanis erőteljesebben megjelent például a dohánykereskedelmi árrés emelésének felhajtó hatása.

A szakértők szerint októberben is ellentétes hatások alakíthatták az inflációt.

Októberben is tovább folytatódhatott a dohánytermékek árának emelkedése, Ambrus Gábor, a 4Cast szófiai elemzője szerint ez a tényező 0,2 százalékpontos hatást jelenthet októberben, hozzátéve, hogy a hatás mértékét illetően nagy a bizonytalanság, és nincsenek rá tapasztalataink. Másik oldalról az üzemanyagárak (nagyjából 5%-os havi) csökkenése szinte teljesen ellensúlyozhatja a dohánytermékeknél keletkező felfelé mutató hatást. A novembertől életbe lépő újabb rezsicsökkentés pedig decemberre 1 százalék alá viheti az inflációs indexet.

Még tovább süllyed az infláció


Hasonló folyamatokra mutat rá Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, a dohánytermékek árának emelkedése mellett a banki szolgáltatások árai is meredeken emelkedhettek, bár ezek súlya a fogyasztói árindexben elhanyagolható, teszi hozzá. Az üzemanyagárak esése mellett pedig az élelmiszeráraknál tovább enyhülhetett az áremelkedés üteme, részben bázishatások, részben a takarmány- és gabonaárak idei meredek zuhanása miatt. A novemberi rezsicsökkentés teljesen decemberben jelenhet meg, ekkor Suppan szerint is 1% alá bukhat az infláció, ami így marad jövő február-márciusig, amikor "kiesik" az első rezsicsökkentés hatása, ezután a jövő év nagy részében 1,4-1,7% között hullámozhat az infláció, majd jövő decemberben az idei második rezsicsökkentés hatásának "kiesése" miatt 2,5%-ra emelkedhet.

Jobbágy Sándor, a CIB elemzője szerint az októberi inflációs számra kedvezően hathattak az üzemanyagárak, a bázishatás pedig a szeptemberihez viszonyítva kisebb, de nem elhanyagolható. Így az év/éves szám az idei eddigi mélypont közelében maradhatott, de a rezsicsökkentés nyomán év végéig még további csökkenés lehetséges.

Még tovább süllyed az infláció


Gabler Gergely, az Erste elemzője szerint kismértékben emelkedhettek a fogyasztói árak októberben, az üzemanyag árak közel 5%-os esése valószínűleg ellensúlyozta az élelmiszerek és ruházati cikkek szezonális drágulását a hónap során. A november 1-től életbe lépő újabb energiaár-csökkenés a decemberi számlákban jelenik meg, így az év utolsó hónapjában 0,9%-ra eshet az év/év alapú infláció.