A munkáltató hozzájárulást, célzott szolgáltatást és adományt is utalhat a pénztári számlára öngondoskodás jogcímén 2014-től

Az önkéntes nyugdíjpénztáron, egészségpénztáron, önsegélyező pénztáron keresztül a munkáltató is képezhet tartalékot a munkavállalói számára, melyet ők aztán a pénztárakra vonatkozó szabályok szerint használhatnak fel.

A munkáltató hozzájárulást, célzott szolgáltatást és adományt is utalhat a pénztári számla irányába, de önkéntes pénztárakról lévén szó a tagi befizetéseknek is lényeges szerep jut a megtakarításban.
Ennek megfelelően ehhez is speciális kedvezményeket rendel az adótörvény.

Ezek a kedvezmények a befizetendő adó átcsoportosításával vehetők majd igénybe.

Az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részéből a pénztártag nyilatkozatával rendelkezhet a következőkben leírt mértékű átutalásokról. Így ez az összeg majd pluszban megjelenik a pénztári egyéni számlán.

Ennek előfeltétele persze, hogy a tag rendelkezzen saját pénztári befizetéssel, és olyan mértékű adófizetési kötelezettséggel, melyből a kedvezmény igénybe vehető.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén az egyéni befizetéseink mellé pénztári számlára a befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint jóváírást kaphatunk (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forint ez az összeg).

Maximálisan tehát 500.000 Ft egyéni befizetéssel tudjuk az ennek 20 százalékát kitevő 100.000 Ft jóváírást igénybe venni.

Hasonlóan az egészségpénztárba és önsegélyező pénztárba együttesen utalt tagi befizetésre ennek 20 százalékáig terjedő, de legfeljebb az adóévben 100 ezer forint hozzájárulást szerezhetünk. (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a nyugdíjkorhatárt, ez az összeg 130 ezer forint).

Mielőtt még arra a következtetésre jutnánk, hogy itt újabb 500.000 Ft egyéni befizetésre kaphatnánk 100.000 Ft kedvezményt, azért érdemes az összefoglaló mértéket a jogszabály további szakaszában megismernünk.
Eszerint az összes pénztártípusba intézett befizetések maximális kedvezménye 120 ezer forint lehet. (a 2020. január 1. előtt nyugdíjkorhatárt betöltők részére 150 ezer forint).

Így mindhárom pénztártípus esetén összesen 600.000 Ft befizetéssel vehetjük igénybe maximális mértékben az ennek 20 százalékát kitevő 120.000 Ft jóváírást.

Az Országgyűlés előtt lévő új adócsomag némileg egyszerűsítene ezen a szabályon. Amennyiben elfogadásra kerül ez, akkor  a saját pénztári befizetések 20 százaléka lehet a jóváírás, de ez összesen 150.000 forint értéket érhet el a különböző pénztártípusoknál együttesen számolva. Azonban az egyes pénztártípusokra külön-külön nem lenne korlátozás. Így elképzelhető, hogy az összes kedvezményt egyetlen általunk fontosnak ítélt pénztártípusban vesszük majd igénybe.