Külföldi munkavállalás 2014: Csak sürgős orvosi ellátás jár a külföldön dolgozó magyaroknak

Utólag is behajthatja a tb az unióban dolgozó magyarok itthoni egészségügyi ellátásának költségét, ha nem tudják bizonyítani, hogy külföldön biztosítottak – derül ki a szaktárca lapunknak megküldött tájékoztatásából. Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény tervezett módosítása azon a már élő szabályozáson alapul, amely szerint, aki külföldön dolgozik, és ott fizet egészségbiztosítást, az Magyarországon ugyanúgy csak sürgős ellátásra jogosult, mintha külföldi állampolgár lenne. Vagyis tervezett műtét, kezelés csak térítés ellenében jár neki. 

Külföldi munkavállalás 2014: ezeket érdemes tudni

Az új rendelkezés lényege, hogy az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül mindenki csak egy országban fizethet egészségbiztosítást, és fő szabályként az ellátást is ott veheti igénybe. A külföldön munkát vállaló magyaroknak így abban az országban kell bejelentkezniük a helyi egészségbiztosítóhoz, ahol dolgoznak, és az egészségügyi ellátást is ott jogosultak igénybe venni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) be is kell jelentenie, aki tartósan külföldre távozik, magyar TAJ-kártyáját le is kell adnia, mégpedig elvileg a munkavégzés kezdetétől számított 15 napon belül, különben akár mulasztási bírságot is kiszabhatnak rá. Aki pedig úgy vesz igénybe itthoni ellátást, hogy közben másutt él, dolgozik, és emiatt nem is érvényes a magyar biztosítása, azon be fogják hajtani az ellátás költségét.

Elvileg ugyanakkor nem kizárt, hogy egy külföldön dolgozó, de állandó magyar lakcímmel rendelkező állampolgár itthon operáltassa, kúráltassa magát, és gyakorlatilag ugyanolyan teljes körű ellátást kapjon, mint ha itthon élne. Ehhez azonban – akár, ha külföldi lenne – a munkavállalás helye szerinti biztosítójától kell engedélyt kérnie. Az OEP tapasztalatai szerint ez azonban a Nagy-Britanniában, Írországban, illetve Olaszországban munkát vállaló magyarok esetében a lakóhely fogalmának a magyar jogszabályoktól eltérő értelmezése miatt szinte lehetetlen.

Amerikából fizethetünk
Az EU-n kívül dolgozó magyarok, szemben az EU-n belüliekkel, Magyarországon is fizethetnek maguk után egészségbiztosítási járulékot, amivel akár tervezett egészségügyi ellátást is igénybe vehetnek. A külföldön tanuló magyar diákok közül azok, akiknek itthon csak szünetel a hallgatói jogviszonyuk, továbbra is biztosítottak. Akik viszont magyarok ugyan, de kizárólag külföldi egyetem vagy főiskola hallgatói, havi 6600 forintért kaphatnak itthon teljes körű egészségügyi ellátást.