Választás-2014 indul a kampány: pénzért szerepelt az egyik férfi a kislétai videóban

A köztévé híradója szerint egy férfi azt állítja, hogy ő az egyik szereplője a szombaton nyilvánosságra hozott kislétai videónak, és 10 ezer forintot kapott azért, hogy a kamera előtt azt mondja, pénzért toboroztak közmunkásokat egy Bajnai Gordon elleni tüntetésre. A videó állítólagos készítője viszont kijelentette, nem fizetett a felvételért, az Együtt-PM szövetség pedig azt közölte, nyilvánosságra hozza a vágatlan felvételt.

Az Együtt 2014 szombaton töltött fel egy videót az internetre, amelyen két "kikockázott" férfi arról beszél, néhány kislétai közmunkás ötezer forintot kapott azért, hogy libákkal a kezében tüntessen Bajnai Gordon ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban csütörtökön. Rácz Krisztina, az Együtt-2014 sajtófőnöke az Indexnek azt mondta, hogy a felvételt egyik aktivistájuk rögzítette kamerával.

A köztévé hétfő esti híradójában név nélkül, de arcát vállalva nyilatkozó közmunkás - aki állítása szerint a videó egyik szereplője - azt mondta, a videó készítői tízezer forintot fizettek neki azért, hogy a kamera előtt elmondja az előre megbeszélt szöveget. "Mondták, hogy ez egy pár perc lesz, pár perc forgatás (...) elmondtam, amit ők mondtak (...) az egyik producer kérdezett, és arra válaszoltam" - mondta.

A hírműsor szerint a férfi arról is beszámolt, hogy a polgármester nem ajánlott nekik pénz azért, hogy tüntetni menjenek. Azt is mondta, nem hitte, hogy a felvétel nagy nyilvánosságot kap, "és ilyen nagy bajba sodornak ezzel".

Az Együtt 2014 Facebook-oldalán hétfőn az állítólagos operatőr nyilatkozata is megjelent. Ő név nélkül azt állítja, hogy a kerékpárosok maguktól kezdtek beszélni arról, hogy a helyi polgármester pénzért toborzott tüntetőket a közmunkások között. Azt is írta, hogy ő nem fizetett nekik, "ha csak azt a cigarettát, amit kértek, nem tekintjük annak". Nyilatkozata szerint ami elhangzott, azt maguktól, vagy beszélgetés közben, kérdésre válaszolva, önként mondták. 

A híradónak Madácsi Imre, Kisléta fideszes polgármestere kijelentette, hogy ő senkinek nem ajánlott és nem is fizetett pénzt. Hozzátette: felháborítja, hogy "ártatlan embereket pénzért belerángatnak olyan dolgokba, amelyek nem igazak és meg sem történtek".

Az Együtt-PM Szövetség később azt közölte, nyilvánosságra hozza a Kislétán készült vágatlan videofelvételt. A szövetség szerint a teljes videofelvételből "mindenki megítélheti, hogy melyik az életszerűbb: az operatőr tanított-e be egy négy perces beszélgetést, vagy az, hogy a polgármestertől anyagi függésben levő közmunkást bírták rá eredeti kijelentésének megváltoztatására".

Továbbra is kitartanak amellett, hogy aktivistájuk nem egy megrendezett, előre betanított jelenetet, hanem egy spontán beszélgetést rögzített. 

Hozzátették, hogy az Együtt-PM soha nem fizetett senkinek a véleményéért. A "valóság meghamisítása" politikai ellenfeleik napi gyakorlata, mellyel nem tudnak és nem is akarnak azonosulni - írták. Kiemelték, hogy az ilyen hazugságokért jogi úton vesznek elégtételt.