Nyugdíjasoknak is megérheti a lakástakarék

Túlnyomórészt a meglévő lakásuk korszerűsítésére, valamint gyermekeik és unokáik megsegítésére takarékoskodnának a nyugdíjasok – derül ki az OTP Lakástakarék felméréséből, amely az idősebb korosztály jövőbeni igényeit térképezte fel.

A nyugdíjas korosztály tagjai elsősorban otthonuk korszerűsítésre, illetve a gyermekeik, unokáik lakáshoz jutásának megsegítésére takarékoskodnának – derül ki az OTP Lakástakarék összesen félezer főt érintő felméréséből, amely azt vizsgálta, milyen lakáscéljai vannak az idősebb korosztálynak. A válaszadók túlnyomó többsége, nagyjából kétharmada otthona felújítására tenne félre, ami nem meglepő, hiszen egy másik kérdésből az derül ki, hogy közel felük lakásában semmilyen felújítási munkálatot nem végeztek az elmúlt 10 évben. Az idősek egynegyede elsősorban a gyerekek, unokák számára takarékoskodna, öt százalékuk pedig előbbi két célra együttesen spórolna. A nyugdíjas korúak hat százaléka pedig arra gyűjtene a felmérés szerint, hogy a későbbiekben nyugdíjasházba költözhessen.

Szintén jól mutatja azt, hogy az idősebb korosztályt igencsak foglalkoztatja lakhelyének élhetőbbé tétele, hogy tízből közel hat megkérdezett már az elkövetkező két évben tervezne valamifajta felújítási munkálatot az otthonában.

Tájékozatlanok a nyugdíjasok

Mindezek mellett azonban viszonylagos tájékozatlanság jellemzi a nyugdíjasokat, legalábbis ami a lakáscélú megtakarításokat illeti. A válaszadók közel fele ugyanis nem tudta, hogy mind a fiatal családosok, mind az idősebbek jogosultak állami támogatásra mindezen lakáscéljaik megvalósításához. „Lakástakarék típusú megtakarítással a havi rendszeres befizetéseket 30 százalékos állami támogatás egészíti ki, amelynek összege az évi akár 72 ezer forintot is elérheti, ráadásul a jóváírt kamat is adómentes” – hívja fel a figyelmet Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Mi is az a lakástakarék?

A lakás-előtakarékosság, közismertebb nevén lakástakarék egy államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt. A lakástakarék-pénztártól az ügyfél az összegyűlt betét nagyságával megegyező lakáscélú hitelt is igényelhet, amelyet az esetleges banki hitelfelvételnél önerőnek is be lehet számíttatni. Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, ami sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel előtörlesztése is.

Pénzintézetek lakástakarék termékei:

OTP Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék-Kalkulátor