Ne higgyenek a bankoknak, ne lépjenek be az árfolyamgátba! – ezt tanácsolja a devizahiteleseknek Léhmann György

Ne higgyenek a bankoknak, ne lépjenek be az árfolyamgátba! – ezt tanácsolja a devizahiteleseknek Léhmann György. A siófoki ügyvéd arra hívja fel a figyelmet: miközben a fél ország a Kúria jogegységi döntésére vár a devizahitel-perek témájában (Léhmann persze ettől sem vár túl sokat...), Matolcsy György, a nemzeti bank elnöke „megreggeliztette” a bankvezetőket, ami után Patai Mihály, a bankszövetség elnöke furcsa nyilatkozatot tett.

– Patai azt mondta, százezres nagyságrendben kérhetik az árfolyamgátat devizahitelesek, miután a parlament megszavazta, hogy olyanok is élhessenek vele, akik eddig ezt nem tehették meg – így a jogász. – Számomra ebből az következik: a közhatalom továbbra is mindent elkövet az adósok megsegítésének hangoztatása mellett azért, hogy a bankok megtarthassák az adósoktól jogtalanul elszedett pénzt. Vagyis valamennyi bank, valamennyi adósát a reggelizős megállapodás folytán zaklassa, fenyegesse, hívogassa mindaddig, amíg azokat rá nem tudja venni arra, hogy a bankok számára most üdvözítő árfolyamgátas szerződést meg nem kötik.

Azért van erre szükségük, mert aki belép az árfolyamgátba, azaz módosítja eredeti szerződését, az ezzel együtt lemond arról a jogáról is, hogy utóbb perben követelhesse vissza a jogtalanul beszedett milliókat. Bármilyen kúriai döntés születik tehát, az árfolyamgátba lépőkre az nem vonatkozik majd.
Léhmann hozzátette: a bankszövetségi elnöknek arra a mondatára, miszerint „az árfolyamgáttal megtakarított pénzből félre is lehet tenni, befektetni, öt év után a megtakarított pénzből csökkenthető a hitel”, nyomdafestéket tűrő reagálásra nem is volna képes, mindenesetre az a minimum, hogy a való élet ismeretének teljes hiányáról tanúskodik.

A siófoki ügyvéd inkább a kormánynak javasolja, hogy a szerb mintát kövessék. Az ottani nemzeti bank ugyanis a bankvezérek reggeliztetése helyett megvizsgálta a davizahitel-szerződésekben a bankok egyoldalú szerződésmódosítási jogát, majd a kormány törvényt alkotott, miszerint a devizában nyilvántartott kölcsönszerződések egyoldalú banki szerződésmódosítási joga semmis. – Ilyen egyszerű – állapította meg Léhmann György.