Adócsökkentés 2014 ! Lesz-e adócsökkentés ?

Az adócsökkentés képes gyors növekedési pályára állítani egy gazdaságot, így nem kell félni tőle. Az is igaz ugyanakkor, hogy csak adót csökkenteni nem elég. Legalábbis egy, a Reagen-korszakot vizsgáló tanulmány szerint.

 

Az adók csökkentésének személyesen mindenki örül, de "szakmai körökben" divat egy kicsit fanyalogni az adócsökkentéssel kapcsolatban. Mert ugye, ha a sikerhez egyszerűen adót kellene csökkenteni, akkor miért nem tesz meg ezt mindenki. A másik oldalon pedig az is tény, hogy vannak sikeres adócsökkentési programok. Nem kell mindent újra feltalálni, koppintsuk le a sikeres külföldi gazdaságpolitikát és vezessük be itthon is. Az első lépés tehát legyen az, hogy megnézzük, mely országok értek el komoly sikereket, és mik voltak ennek a sikernek az alapjai. Adja magát az első célpont: vajon költségvetési oldalról mi alapozta meg az Egyesült Államok sikerét?

A Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmány megvizsgálja a Reagan-korszak adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikáját – 1981-1989 –, ami gazdaságtörténészek szerint az egyik legjelentősebb gazdaságpolitikai lépés volt az USA utóbbi három évtizedében. Reagan programjában szerepelt a szövetségi adók csökkentése, a jövedelemadó felső kulcsának nagymértékű leszállítása – 70 százalékról egészen 28 százalékig –, az alacsony jövedelműek adóterhelésének növelése, a tőkejövedelmek adójának csökkentése, a kormányzati jóléti programok kiadásainak csökkentése, liberalizáció és a piaci korlátok lebontása, végül pedig az alacsony infláció és alacsony kamatlábak biztosítása.

A rendszer ösztönzőleg hatott a vállalkozásokra, különösen a kis és közepes cégekre, ösztönözte a munkavállalást és a korábbinál jóval nagyobb teret engedett a magánszférának. Az eredmény az átlagos adóterhelés csökkenése, a jövedelemadó sávok közeledése, a családok reáljövedelmének növekedése, és robosztus gazdasági növekedés lett. A rendszernek természetesen voltak szépséghibái, például az alacsonyabb adók nyomán megugró költségvetési hiány és a jelentősen növekvő államadósság. A hadikiadások is emelkedtek, ami ugyan segített felpörgetni a növekedést, a költségvetésre ugyanakkor jelentős költségeket rótt. Komoly és hosszú távú negatívum volt továbbá, hogy Reagan alatt az USA hitelező államból külföldi források bevonására kényszerülő állam lett.

A nyilvánvaló negatívumok mellett – melyeket utólag maga Reagan is elismert – a gazdaságtörténészek úgy látják, hogy az adócsökkentések és a kormányzati jóléti programok kiadásainak csökkentése, kombinálva a FED monetáris politikájával, a deregulációval, a szabad kereskedelem feltételeinek biztosításával (liberalizáció), egy olyan hosszú távú gazdasági növekedési periódust indított el, amely az Egyesült Államok leghosszabb prosperáló időszakának tekinthető - irják az elemzők.