Rezsicsökkentés? Energiaárak:"drámai a helyzet,drága minden" - mennyibe kerül 1 köbméter gáz - kb 140ft !

Gáz van, de igen drága az ára jelenleg 2013 Decemberben kb 140 ft / 1 köbméter !

Magyarországon az energia 20-25 százalékkal drágább, mint Ausztriában, és ez óriási versenyhátrány - mondja Cord Prinzhorn, az idehaza 1100 főt foglalkoztató Prinzhorn papíripari csoport első embere.

- Biomassza-alapú erőművet terveznek építeni Dunaújvárosban 150 millió eurós beruházással. Ez már biztos, vagy még várnak valamire?

- Mi biztosan meg akarjuk építeni, a projekt a finanszírozástól függ. Jelenleg nagyon nehéz meggyőzni a bankokat arról, hogy bölcs dolog Magyarországon befektetni. A nemzetközi hátterünk és némi, Ausztria által biztosított támogatás nélkül esélyünk sem lenne. Az elképzelés abszolút megalapozott, eddigi, 250 millió eurós befektetésünk nyomán a dunaújvárosi az egyik leghatékonyabb üzem Európában. Ez az egyetlen könnyű fajsúlyú hullámalappapírt előállító gyár a térségben, a legközelebbi ilyen Észak-Lengyelországban üzemel, miközben a terméket nem éri meg 500 kilométernél messzebbre szállítani. Óriási hátrány azonban, hogy Magyarországon az energia 20-25 százalékkal drágább, mint Ausztriában, miközben ez a második legnagyobb költségelem a csoportunk számára.

- Hogy tudnak megbirkózni ekkora versenyhátránnyal?

- Mostanáig élni tudtunk a helyi hulladék papír nyújtotta előnnyel, amit mi magunk gyűjtünk az országban. Ez segített, a gépeink hatékonyságával együtt. Összességében így ugyanakkora a költségszintünk, mint Ausztriában. De ennél jobbak akarunk lenni, különben nem tudunk versenybe szállni a konkurenseinkkel. Ausztriában korábban bezártunk egy papírgyárat, ahol száz ember dolgozott, Magyarországra hoztuk a gyártást, így már az itteni a legnagyobb vállalatunk.

- Az útdíj hatásait tudják kezelni?

- Ez egy nehéz ügy. Még nem tudom a teljes költséget, de az egyértelmű, hogy mindenkire óriási mértékben hat. Remélhetőleg a versenyképességünk megmarad, de meglátjuk, milyen hatással lesz az exportált mennyiségekre. Ugyanez a problémánk Ausztriában. Ez az egyik dolog, amiért aggódom, bár kevésbé, mint az energiaárak miatt, ahol tényleg drámai a helyzet.