139 ezer forintnyi ingyenpénz a devizahiteleseknek, mentik a devizaadósokat !

171 485 darab gyűjtőszámla-szerződést kötöttek október végéig a hazai devizahitelesek. Októberben mindössze 209-et, ami a program indulása óta a legalacsonyabb szám - közölte hétfő reggel az MNB. Az adatokból kiszámítható, hogy eddig 11,2 - 11,2 milliárd forintba került a program az államnak és a bankszektornak. Egy átlagos belépő devizahiteles eddig 139 ezer forint megfizetésétől mentesült végleg, a gyűjtőszámlájára pedig 73 ezer forintnyi tartozás került.


A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2012. április 1. és 2013. október 31. között összesen 165 773 db szerződést kötöttek devizahiteleseikkel, ami a korábbi 5 712 db árfolyamgát I. szerződéssel együtt 171 485 db. Ebből a megnyitott gyűjtőszámlák száma október végén 160 570 db volt - közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

139 ezer forintnyi ingyenpénz a devizahiteleseknek


Októberben mindössze 209 új szerződés köttetett, ilyen alacsony számra a program indulása óta nem volt példa. Ennek oka az lehet, hogy aki akarta, már igénybe vette korábban a konstrukciót, illetve az adósok egy része újabb devizahiteles csomagra várt. A 90 napon túl késedelmes, banki fizetéskönnyítés alatt álló, valamint 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevő adósok számára pedig csak később, novemberben nyílt meg a lehetőség.

139 ezer forintnyi ingyenpénz a devizahiteleseknek


Október végén 1303 milliárd forintnyi devizaalapú jelzáloghitel "volt rögzítve", vagyis ennyi a résztvevők devizahitel-tartozása. Becsléseink szerint ez az árfolyamgátra jogosult teljes devizahiteles állomány közel 45%-át jelenti. A résztvevők darabszám szerinti aránya a jogosultak közel 37%-a lehet.

139 ezer forintnyi ingyenpénz a devizahiteleseknek


Az árfolyamgát konstrukcióban mentesülnek az ügyfelek a program végéig (jellemzően 60 hónapig a parlament gazdasági és informatikai bizottságának friss javaslata alapján) a rögzített árfolyam feletti törlesztés megfizetésétől. A tőkerész egy forintalapú gyűjtőszámlára kerül, amin október végén 11,8 milliárd forintot tartottak nyilván a bankok. Egy átlagos, árfolyamgátban benne lévő ügyfél tartozása tehát 73 ezer forint volt.

Kapcsolódó téma : Devizahitelesek megsegitése 2013/2014: Érdemes a bankokkal tárgyalni devizahitelünk elengedéséről

139 ezer forintnyi ingyenpénz a devizahiteleseknek


Nagyobb viszont az az összeg, amit a bankok és az állam fele-fele arányban végleg elengednek az adósnak: ez a rögzített árfolyam feletti törlesztés kamatrésze. Október végéig 22,3 milliárd forintot engedtek el így az adósnak, vagyis az állam és a bankszektor 11,2-11,2 milliárd forintot áldozott eddig a programra. Egy átlagos ügyfél 139 ezer forint megfizetésétől mentesült végleg.

139 ezer forintnyi ingyenpénz a devizahiteleseknek


Az árfolyamgátban résztvevő ügyfelek hiteltartozása az átlagnál kissé magasabb. Egy átlagos árfolyamgátas ügyfél 8,1 millió forintnyi devizahitellel tartozott október végén. Ez az összeg megnőhet a közeljövőben, hiszen a 20 millió forintnál nagyobb hitelösszeget felvevők is beléphetnek.

139 ezer forintnyi ingyenpénz a devizahiteleseknek


A novemberi jogszabályi változások alapján mellettük ma már a 90 napon túli késedelemben lévő ügyfelek és a banki fizetéskönnyítés alatt állók is beléphetnek az árfolyamgátba, és csak 180 napon túli késedelem esetén kerülhetnek ki onnan.

Árfolyamgát feltételei 2014

- a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (a friss jogszabályi javaslatok alapján mindenkinél 60 hónapig) rögzített árfolyamon törleszthető
- a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
- a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik
- a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik
- az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja
- az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább.
- mindenki igénybe veheti, akinek fel nem mondott és végrehajtás alatt nem álló, lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitel-szerződése van, amelyet forintban törleszt.