Adókedvezmény a nyugdíj-előtakarékossági számlához 2014 Január 1-től

Jelentős kedvezmények érhetőek el az önkéntes kölcsönös pénztárak, továbbá a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) esetében. Amellett, hogy az ezen számlákon gyarapodó befektetéshez egy meghatározott idő után adómentesen juthat hozzá a megtakarító, a hosszú távú megtakarításhoz az állam is jelentős összeggel járulhat hozzá.

Az önkéntes pénztári tagok és a NYESZ tulajdonosok egy, a törvény által meghatározott összeget - az adókedvezménnyel csökkentett összevont adóalap adójából - a kiválasztott pénztári számlájára utaltathatnak SZJA bevallásuk benyújtásakor.

Amennyiben a magánszemély befizet egy adóévben az önkéntes kölcsönös nyugdíj-, illetve egészségpénztárakba, akkor a személyi jövedelemadójának bevallása során nyilatkozhat arról, hogy adójából a befizetett összeg egy meghatározott részével kiegészítsék a pénztári befizetéseit. Mindennek egyetlen feltétele, hogy a magánszemélynek ne legyen az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása - emeli ki Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletág-vezető partnere.

Hegedus_Sandor_adopartner_RSMDTMAz adójóváírás az önkéntes nyugdíjpénztár esetén a tag által befizetett összegek 20 százaléka, de legfeljebb 100 000 forint. Akik 2020. január 1. előtt betöltik az öregségi nyugdíjkorhatárt, azok még magasabb összeget, legfeljebb 130 000 forintot kaphatnak vissza adójóváírásként. Hasonlóképpen működik a jóváírás az önkéntes egészségpénztár esetében, az adott évben befizetett összeg értékének 20 százaléka, de legfeljebb 100 000 forint lehet ennek összege is. Ezt a kedvezményt a 100 000 forint összegkorlát erejéig még növelheti a tag a számlán rendelkezése alapján elkülönített, legalább 24 hónapra lekötött összeg 10 százalékával, illetve a meghatározott prevenciós szolgáltatás ellenértékeként a pénztár által az adóévben kifizetett összeg 10 százalékával.

Az adókedvezményt a pénztárakra összesítve kell figyelembe venni, a kedvezmények együttes összege nem haladhatja meg a 120 000 forintot, a nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt elérő tagoknál pedig a 150 000 forintot.

A NYESZ esetében a tulajdonos a számlára forintban befizetett összegének 20 százaléka, de legfeljebb 100 000 forint kedvezményről nyilatkozhat a következő évben benyújtott személyi jövedelemadó bevallásában. A nyugdíjkorhatárhoz közelebb állók – hasonlóan a pénztártagoknál – legfeljebb 130.000 forint kedvezmény érvényesíthetnek. Hegedüs Sándor felhívta még a figyelmet a NYESZ nagy előnyére, miszerint az számlán tartott értékpapírok hozama – az osztalékok kivételével – is adómentes jövedelmet jelent a számlatulajdonosok számára.

Az alábbi táblázatban a 2013. évben befizetett összegekre kapható fent említett adókedvezmények láthatók:

adókedvezmény