Nyugdíjbiztosítás: az adókedvezmény miatt beindult januárban a piac

Megtakarítás Már az év első munkanapján megkötötték az első adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítási szerződéseket a Posta Biztosítónál – közölte a társaság. Az adó-visszatérítések köre január első napjától bővült, így 2014. január 1-jétől – évi legfeljebb 130 ezer forint összegben – szja-adókedvezményt vehetnek igénybe a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek.

Az adókedvezményes körbe csak azok a nyugdíjbiztosítások tartoznak bele, amelyek futamideje legalább tíz év, és a biztosító csak akkor szolgáltat, ha a biztosított megszerzi a társadalombiztosítási nyugellátásra való jogosultságot, vagy eléri a szerződés kötésekor érvényes törvényes nyugdíjkorhatárt. Akkor is szolgáltathat a biztosító, ha a kliens egészségi állapota legalább 40 százalékos mértékben károsodik, vagy ha elhalálozik.

A Posta közleménye szerint elsőként készült el, és lépett piacra adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítási termékel, amelynek a PostaNyugdíj Aranytartalék nevet adta. A biztosítással rendelkező ügyfelek a nyugdíjkorhatár elérésekor egy összegben vagy járadék formájában is hozzájuthatnak a megtakarításhoz, a hatályos szja-törvény szerint pedig a 2014. január 1-jétől megkötött nyugdíjbiztosítások befizetett díjára 20 százalékos adójóváírást is igénybe vehetnek. A jóváírt adó a nyugdíjbiztosításba kerül majd.

Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatójának álláspontja szerint az adókedvezmény nyugdíjbiztosításokra történő kiterjesztésével megvalósult a nyugdíj-előtakarékossági termékek versenysemleges adózása. Ez a kedvező változás várhatóan hozzájárul a nyugdíjbiztosítások széles körű elterjedéséhez, ezen keresztül a nyugdíjjövedelmek kiegészítéséhez. A Posta Biztosító újonnan kifejlesztett terméke az ügyfelek széles körének nyújt lehetőséget és ösztönzést a nyugdíjcélú öngondoskodásra.