A napokban mindenki megkapja az adóbevallás nyomtatványokat, idén a 1353 jelű adónyomtatványon vallunk be mindent !

Nagy boríték jön a nav-tól: Elkezdte a szja-bevalláshoz szükséges nyomtatványok postázását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte az adóhatóság kedden az MTI-vel.

A NAV az adózói szokásokat figyelembe véve állította össze az szja-egységcsomagokat, így csak azt tartalmazza, amire az adózónak szüksége van a bevallási kötelezettsége teljesítéséhez. A nyolcféle csomagból az egyik elektronikus formátumú, és azok ügyfélkapus tárhelyére érkezik, akik az előző évben elektronikus úton nyújtották be bevallásukat - írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a munkavállalóknak január 31-ig kell nyilatkozniuk arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a 2013-as bevallásuk elkészítését. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el akkor, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri.

A személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség teljesítésének lehetőségei

Önadózóként lehetőség van – a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén – adónyilatkozat tenni, egyszerűsített bevallás benyújtására, vagy a NAV közreműködése nélkül elkészíteni a bevallást.

Munkáltatói adómegállapítás: a magánszemély 2014. január 31-ig írásban nyilatkozhat a munkáltatójának, társas vállalkozásának és kérheti, hogy a 2013. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója, társasága állapítsa meg és számolja el a különbözetet (13NY29 jelű nyilatkozat). Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell (13NY30 jelű nyilatkozat).

Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, erről és az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.

Adónyilatkozat (1353ADÓNYILATKOZAT): A magánszemély adónyilatkozatot tehet, ha nem keletkezett olyan kötelezettsége, vagy nem él olyan jogosultsággal, amely miatt bevallási kötelezettségét munkáltatói adómegállapítással vagy adóbevallással kell teljesítenie. A NAV honlapjáról letölthető a 1353ADÓNYILATKOZAT nyomtatvány és a kitöltési útmutató, mely segít annak eldöntésében, hogy a magánszemély jogosult-e adónyilatkozat megtételére. Az adónyilatkozaton az azonosító adatokon kívül mindössze a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti valamennyi adóévi adóköteles jövedelem együttes összegét, a jövedelmet terhelő jövedelemadó (16 %) összegét, valamint a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét kell feltüntetni. A kitöltött, aláírt adónyilatkozat postára adásának, illetve elektronikusan történő visszaküldésének határideje 2014. május 20.

Egyszerűsített bevallás (1353NY): Az adóhivatal közreműködésével készített egyszerűsített bevallást az erre a célra szolgáló nyilatkozaton (1353NY) kérheti a magánszemély a NAV-tól. A kitöltött, aláírt nyilatkozatot 2014. február 17-ig kell postára adni vagy az Ügyfélkapun keresztül megküldeni. A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén már csak a 1353-as nyomtatvány kitöltésével vagy adónyilatkozattal (1353ADÓNYILATKOZAT) lehet a bevallási kötelezettséget teljesíteni.

A NAV közreműködése nélkül elkészített bevallás (1353): Amennyiben a magánszemély nem választja, vagy nem választhatja az adónyilatkozat kitöltését vagy az egyszerűsített bevallási lehetőséget, és nem kéri a munkáltatói adómegállapítást – vagy a munkáltató ez utóbbit nem vállalja –, akkor a 1353 számú személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványon (teljes vagy csökkentett adattartalommal), a NAV közreműködése nélkül, önállóan köteles teljesíteni bevallási kötelezettségét.

Ebben az esetben bevallását kitöltve, aláírva 2014. május 20-ig postán vagy az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan küldheti vissza a NAV-hoz, vagy leadhatja személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek – fentiektől függetlenül – személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségüket 2014. február 25-ig kötelesek teljesíteni.

 Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága