Eladó a cars.com domain, 3 milliárd usd az ár

Az Egyesült Államokban vége a válságnak, pörög az internetes értékesítés és vásárolnak az emberek, akik szinte már el is felejtették, hogy valaha is volt 2008. Ezért a cars.com tulajdonosai úgy döntöttek: végre jó áron tudnak megszabadulni az autópiactól. Három milliárd dollárt kérnek. Ez mai árfolyamon 674 milliárd forintnak felel meg. Ez körülbelül annyi, amiből ki lehetne fizetni minden magyar tescós bevásárlását – egy évre.

A tulajdonost Classified Ventures konzorciumot alkotó újságkiadók a Wall Street Journal információi szerint már tárgyalásban állnak több potenciális vevővel. Még az sem kizárt, hogy az egyik kiadó veszi át üzlettársai részét.

Jó biznisz

A Classified Ventures több jelentős apróhirdetésre használt domén tulajdonosa, s ezek közül most több is értékesítés alatt áll. Éppen múlt héten jelentették például be, hogy eladták az apartments.com weblapcímet – 585 millió dollárért.

Ez azonban ma már szinte potom pénznek számít. Nemrégiben az autotrader.com webcímet tulajdonló cég negyedéért 1,8 milliárd dollárt fizettek ki.

Boltok az interneten

Mindez azt mutatja, elképesztően megdrágultak a jó domének az elmúlt évek alatt. Ugyanis a kereskedelmi forgalom egyre nagyobb része terelődik az internetre.

Pár éve a rekorder – a valaha volt legdrágább domén – a vacationrentals.com volt, amelyért 2007-ben 35 millió dollárt perkáltak le. A cars.com, ha valóban elkel 3 milliárd dollárért, nyolcvanötször ennyibe fog kerülni.