Újra lesz rokkantnyugdíj 2015-től ? - A nyugdíjasokról beszélt Mesterházy

Vissza fogják adni a rokkantnyugdíjasok nyugdíjjogosultságát, mert a jelenlegi járadékos rendszer megalázó – közölte az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.

A "kormányváltó erők" képviseletében az MSZP elnöke hétfői dunaújvárosi lakossági fórumán hangsúlyozta: azért kívánnak változtatni a jelenlegi rendszeren, mert a rokkantnyugdíjasok járadékát bármikor elvehetik és csökkenthetik, ráadásul semmi olyan jogosultságuk nincs, ami a többi nyugdíjasnak jár.

Kormányváltás esetén 100 ezer forintos nyugdíjig minden nyugdíjas évi 24 ezer forint pluszpénzt fog kapni, hogy "meg tudja fizetni a gyógyszereit, mert az ez egyik legnagyobb kiadásuk" - tette hozzá.

A hosszú távon tisztes megélhetést biztosító előmeneteli rendszerről pedig további egyeztetéseket ígért az érdekképviseleteknek.

Mesterházy Attila ígéretet tett a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének visszaállítására, egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszer bevezetésére, és arra, hogy visszaadják a szolgálati nyugdíjasok 2012 előtti státusát, így mentesülnek az ellátásukat terhelő 16 százalékos adó alól.

Az MSZP elnöke elmondta: a szakszervezetek az Összefogás programjának 90 százalékát elfogadhatónak, támogathatónak ítélték, a fennmaradó pontokon pedig ők ígérték meg, hogy figyelembe veszik az érdekképviseletek javaslatait.