Nők 40+ nyugdíjprogram 2014/2015-Nők 40 plusz program feltételei, részletei

Március 23-ától bővült a nők 40 éves nyugdíjjogosultságánál figyelembe vehető tevékenységek és idők köre – hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu.

Az alapszabály

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki: a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, az illető nincs munkaviszonyban, nem tagja szövetkezetnek, nem folytat vállalkozási tevékenységet (kivétel: kiegészítő tevékenység) és más jogviszonyban sem végez olyan munkát, amivel eléri a minimálbér 30 százalékát.

Veszélyben a nyugdíj

Szűkítések

Viszont cserébe a nyugdíjra jogosító szolgálati idők közül kizárólag a munkaviszony vagy a vállalkozási jogviszony számít be. Szabály az is, hogy a kereső tevékenység ideje legalább 32 év kell hogy legyen a 40-ből. Engedmény, hogy akinek súlyosan fogyatékos gyermekre ápolási díjat állapítottak meg, annak csak  30 kereső éve kell hogy legyen. S akinek legalább 5 gyereke van, az egy évvel, minden további gyermeknél pedig további egy évvel faraghat ebből az időből (maximum 7 évet).

A keresőnek nem minősülő tevékenységek közül pedig csak a tgyás, a gyed, gyes, gyet, illetve a súlyosan fogyatékos gyermekre járó ápolási idő számít be. Viszont a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátás időtartamát és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot nem veszik figyelembe.

Újdonság

Március 23-tól abban van változás, hogy néhány új tevékenység is beleszámít a szolgálati időbe, így például 1997 december 31-e után az egyéb jogviszony keretében végzett munkák is, például különböző vezető tisztségviselőként végzett tevékenységek. Hogy ezek mit takarnak, az igen hosszú lista, itt (12.§.a) és itt (5.§.(2) találja.

Ezenkívül gyesnek megfelelő jogosultsági időnek számít a fizetés nélküli szabadság 30 napot meghaladó része is, ha azt a 3 évnél fiatalabb (vagy 12 évesnél fiatalabb fogyatékos) gyermek gondozására, vagy 10 évnél fiatalabb gyermek ápolására vette igénybe a nő.

A program meghirdetésekor azok a nők tartoztak a célcsoportba, akik legalább 39 év jogosultsági idővel rendelkeztek, és legalább fél éve álláskeresőként szerepeltek a munkaügyi nyilvántartásban. A belépésre 2013. december 31-ig volt lehetőség.

A változtatások szerint a 60. életévüket betöltött álláskereső nők jogosultsági idejükre való tekintet nélkül léphetnek be ezután a programba, az 55. életévüket betöltött nők esetében pedig legalább 37 év jogosultsági idő szükséges. Az említett célcsoportokba tartozóknak közvetlenül a támogatás előtt legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskeresői státusszal kell rendelkezniük.

A rugalmas feltételek, a maximum 10 hónapig tartó támogatási időszak, továbbá a Munkahelyvédelmi Akcióterv által biztosított adókedvezmény kedvező lehetőséget biztosítanak a legalább 55. életévüket betöltött nők foglalkoztatására, illetve ahhoz, hogy nyugdíjba vonulásukat elősegítse.

A 2013. november 1-jén indított programról eddig több mint 3400 álláskereső és közel 350 munkaadó érdeklődött a munkaügyi kirendeltségeken. A rövid időszak, valamint az ügyfelektől érkező észrevételek miatt módosult a program feltételrendszere, így 2014. április 30-ig vonhatók be az érdeklődők.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)