Szakorvos minimálbér és életpályamodell 2015

A szakorvosi minimálbér egyike lesz a közeljövő legfontosabb lépéseinek az egészségügyben, jelentette ki Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) kongresszusán. Orvosi bérekről itt olvashat még...

Az egészségügy átalakításának népegészségügyi célokat kell szolgálni - erősítette meg a korábban is elhangzottakat. Ennek egyik eleme lenne egy önálló Népegészségügyi Intézet létrehozása. A népegészségügyi program végrehajtásába a háziorvosokat és az üzemorvosokat is szeretnék bevonni.

A háziorvosi és a házi-gyerekorvosi pályát mind szakmailag, mind anyagilag vonzóbbá szeretnék tenni, ennek érdekében még idén megszületnek a jogszabályok, jövőre pedig az alapellátási törvény is.

Elindul az életpályamodell intézkedés-sorozat, amit szeretnének végigvinni a rendszerben - ez az alapellátásban 2015. második felétől 2016. közepéig megvalósul. A praxisok működésének költségeit az önkormányzat, vagy az állam teljes körűen átvállalja. Így a jelenlegi finanszírozás, a kártyapénz csak az orvos munkájának az ellentételezése lesz.

Szintén még az idén foglalkozni kezdenek az orvosutánpótlás kérdésével, teljes körűen kiterjesztik az ösztöndíjrendszert a fiatal végzett orvosok számára és a frissen végzett szakorvosoknak bevezetik a szakorvosi minimálbért. Így nem zuhan drámaian a jövedelmük a rezidensképzés befejezésével. Forrás: Napi.hu