Adóemelés 2015: Adókat emel a kormány

A NAV elnökének be kell számolnia cégügyéről - adóemelésekről dönthet a Parlament - valami történik az árampiacon: távozik a francia óriás, helyét egy ismerős cég veszi át - 9 éve húzódó tárgyalások zárultak le a Csendes-óceán táján ! Adó, adóbevallás - adózási információk itt

Az Országgyűlés mai ülésén tárgyalja a kedden elfogadni tervezett előterjesztéseket, köztük a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait. Internetadó egyelőre nem lesz, a tömeges utcai tiltakozások után Orbán Viktor letett erről a tervről,  a reklámadó legfelső kulcsát viszont 40-ről 50 százalékra emelik, ami nem a nyereséget, hanem a bevételt terheli, így a világ egyik legmagasabb adóterhe lehet - az RTL Klub legnagyobb bánatára. Más adóemelések, új adók is érkeznek, mint a tisztálkodó szerekre kivetendő új adó, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése, a dohánygyártók újabb terhe, vagy a cafeteria adóterhének emelése.

Ha a magyar gazdaság stabil, vajon miért van szükség plusz bevételekre, adóemelésekre? Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ATV műsorában úgy reagált erre a felvetésre: vannak olyan adósságok, amelyeket törleszteni kell, és az államadósság - a szomszédos országokkal összevetve - még mindig túlságosan magas, emellett vannak olyan feladatok is, amelyekre az elmúlt években kevesebb támogatást tudtak biztosítani. Az állam most például 60 milliárd forint értékben vállal kezességet a 3-as metró felújítására, és 9 milliárd forintos támogatást is kap a BKV. Lapinformációk szerint Vida Ildikó NAV-elnök egy fantom betéti társaság kültagja volt a cég 2011-es kényszertörléséig - Varga Mihály erről is beszélt, elmondta: Vida valóban kültag volt egy cégnél, a miniszter írásos feljegyzést kér tőle az üggyel kapcsolatban.

Kivonul az áramkereskedésből a GDF Suez. A Napi Gazdaság a Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott fúziós kérelem alapján azt írja: a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. veheti át a francia cég villamosenergia-kiskereskedelemmel foglalkozó portfólióját. A MET tulajdonosa 40 százalékban a Mol, 60 százalékban pedig offshore-szerű, Orbán Viktor kormányfőhöz közel álló Garancsi István cégét is magába foglaló hálózat.

Befejeződtek a tárgyalások Kína és Ausztrália között a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásról. A dokumentumot még hétfőn aláírják - jelentette be Tony Abbott ausztrál miniszterelnök Canberrában. A két fél kilenc éve tárgyal a megállapodásról, amely egy régebbi hatástanulmány szerint egy évtized alatt 18 milliárd dollárral növelheti köztük a kereskedelmet. Abbott egyelőre nem közölt részleteket a megállapodásról, de sajtóértesülések szerint annak értelmében a jövőben az ausztrál export 85 százaléka vámmentesen juthat be Kínába.

A július-szeptemberi negyedévben a japán GDP 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a megelőző negyedévi 7,3 százalékos visszaesés után. A GDP ilyen mértékű visszaesésére senki nem számított, a tokiói tőzsde Nikkei225 indexe így hétfőn három százalékot esett. Emellé ma kevés fontos makroadat párosul, így az európai tőzsdék is gyengén kezdték a napot. A budapesti tőzsdén alacsony forgalmú napra, enyhe csökkenésre számítanak a szakértők