Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése egyéb ellátásban részesülő személyek számára 2015/2016

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése egyéb ellátásban részesülő személyek számára

 

1.Korhatár előtti ellátás:

– ha az a személy, aki részesül a korhatár előtti ellátásban, betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor a nyugdíjkorhatár betöltésének napjától már nyugdíjként kell folyósítani számára a korhatár előtti ellátást.
– a korhatár előtti ellátásban részesült személy, ha szerzett 365 nap szolgálati időt a folyósítás tartama alatt, akkor kérhetik az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, amint betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt.

A korhatár előtti ellátásban részesülő személy amint betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, öregségi nyugdíjasnak minősül, ezért:
– nem kell vizsgálni az öregségi nyugdíjjogosultság feltételeinek a fennállását, ha kéri az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását.
– ha biztosítási jogviszonyban áll a korhatár előtti ellátásban részesülő személy, nem kell megszüntetnie a jogviszonyát az öregség nyugdíj összegének ismételt megállapításakor.
Az öregségi nyugdíj összegének ismételt kiszámítására az igényt az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől számított 6 hónapon belül kell benyújtani.
Jogvesztő a határidő elmulasztása, viszont van lehetőség az igazolási kérelem előterjesztésére.

2.Megváltozott munkaképességű személyt megillető ellátás:

– ha rokkantsági ellátásban részesül az öregségi nyugdíj megállapítását kérelmező személy, akkor megszűnik a megváltozott munkaképességűek ellátása
– ha az igénylő a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXCI. törvény hatály alá tartozó ellátásban részesül, az nem zárja ki az öregségi nyugdíj megállapítását.
– Az 1955. január 1-jét megelőzően született és 2011. december 31-én I-III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek kérhetik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően, hogy a rokkantsági ellátásuk továbbra is azonos összegben öregségi nyugdíjként kerüljön folyósításra. Ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az ellátásban részesülő az öregségi nyugdíj megállapítását kérje.

Az érintetteket Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 2 hónappal értesíti az öregségi nyugdíj igénybevételének lehetőségeiről.

Az öregségi nyugdíj összegének 0.5% mértékű növelése

A saját jogú nyugellátásban részesülő személy nyugellátását kérelemre:
– saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása,
– illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kötelező.
A növelésre való igényt évente egy alkalommal lehet benyújtani. legkorábban a jövedelem,kereset megszerzését követő naptári évben
A saját jogú nyugdíjas biztosított részére járó 0,5 százalékos növelés:
– ahhoz a nyugdíjhoz kapcsolódik, amelynek a folyósítása alatt megtörtént a munkavégzés és a járulékfizetés.
– Ha a keresőtevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas vagy volt nyugdíjas (jelenleg korhatár előtti ellátásban, vagy rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásban részesülő személy):
– elhalálozik mielőtt kérelmezte volna nyugellátása összegének növelését,abban az esetben lehetőség van arra, hogy az érintett elhunyt jogán hozzátartozói nyugellátásra jogosult személy kérje a jogszerző nyugellátásának 0,5 százalékos növelését, mert az az elhunytat megillette volna az előzetes nyugdíjjárulék-fizetés alapján , és befolyásolja a hozzátartozói nyugellátás összegét is.