Bérleti díjak Magyarországon 2015: mennyi egy lakás vagy üzlet bérletidíja egy hónapban ?

Bár hazánkban is emelkednek a bérleti díjak a lakáspiacon, a világ más részeihez képest még mindig kedvező a helyzet a fizetés és bérletre kifizetendő összegek arányát tekintve.

Magyarországon a bérleti díjak nem változtak az elmúlt években, és 2015-ben sem fognak mivel szinte minden területen kb 1,000ft + áfa / nm áron bérelhetünk ingatlant. Ez átlagos ár és nem vonatkozik a Budai agglomerációra mert itt borsosak az árak, de a nagy többség nem is itt keres bérlete. A bérlés után adózni kell mindenkinek....

Miamiban például egy két hálószobás ingatlanért több mint a havi bér felét kell kifizetni a bérlésért cserébe. Ugyanez igaz Los Angelesre és New York Cityre is, s a helyzet egyre rosszabbodik egy frissen megjelent, a Trulia által készített elemzés szerint - adta hírül a CNBC.

A legdrágább piacokon a bérleti díjak az elmúlt egy év során 7,8 százalékkal növekedtek Amerikában. Az árakat elsősorban az erős kereslet löki feljebb és feljebb. A kínálat képtelen tartani a lépést a növekvő igényekkel. A keresletet táplálja, hogy a frissen összeköltöző fiatalok szinte mind a lakásbérlést választják a vásárlás helyett. Nemzeti szinten a bérleti díjak 6 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbiakhoz képest, míg a medián bérleti díj valamivel több mint 3 százalékot növekedett.

Érdekesség, hogy míg jelzáloghitel felvétele esetén az ajánlások szerint a várható lakáshitellel kapcsolatos költségeknek nem célszerű túllépniük a fizetés 30 százalékát, addig a bérlők San Franciscóban, San Diegóban, Bosztonban, Baltimore-ban, Washingtonban és Chicagóban jóval többet, mint 30 százalékot fizetnek ki bérleti díjként. A magas díjak következtében a fiatalok kevésbé tudják összegyűjteni a lakásvásárláshoz szükséges önerőt is, így még elérhetetlenebbé válik a bérlés okozta teher csökkentése.

A kereslet egyelőre nem csökken a bérlemények iránt, bár a kihasználatlansági ráta 4 és fél év után először mutatott enyhe emelkedést a harmadik negyedévben, ez főként a piacra kerülő nagyobb kínálattal magyarázható. A várakozások szerint ugyanakkor az üresedési ráta hamarosan elérheti a minimumát, ami enyhíthet 2015-ben a bérlők terhein.