Családjogi törvény 2015

A családjogi törvény 2015 évi változásai már nagyon szükségszerűek voltak, ugyanis sok pontban nem felelt már meg a modern elvárásoknak.

Mivel a család a társadalom legfontosabb alappillérét képezi, ezért nagyon fontos, hogy a családjogi törvény, erősítse a család szerepét, és a modern elvárásoknak megfelelően rendezze a családon belüli viszonyokat. Manapság, amikor annyi család, illetve házasság bomlik fel, nem mindegy, hogy mennyire vagyunk tisztában a lehetőségeinkkel, jogainkkal, és kötelességeinkkel. Mit kell tudni a családjogi törvény 2015 éveket érintő változásairól. Röviden összefoglaltuk.

Amint említettük, hazánkban nagyon magas a válások száma, amely tény szükségessé tette, hogy a családjogi törvényben újra értékeljenek egyes cikkelyeket, így a módosítások erőteljesen érintették a szülők felügyeleti jogát szabályozó paragrafusokat. A törvény megerősítette az együttdöntési jog értelmezését, amely azt mondja ki, hogy mely esetekben kötelesek a szülők együtt dönteni a gyermekkel kapcsolatosan. Pontosításra került a tartózkodási hely, és a lakhely megváltoztatásának a fogalma. Tartózkodási hely változásáról abban az esetben beszélhetünk, ha a gyermek kikerül az őt nevelő szülő háztartásából. Ebben az esetben, mielőtt az bekövetkezik a két szülőnek együttesen kell ebben a kérdésben a döntést meghozni. Ezzel szemben a lakhely megváltoztatásához nem kell a másik szülő beleegyezése, azaz a szülő, akinél a gyermek el van helyezve, és őt saját háztartásában neveli, szabadon dönthet arról, hogy az ország melyik részén telepszik le.

A jövőben sem lesz lehetséges az, hogy a bíróság közös felügyeletet rendeljen el, ami azt jelenti, hogy ezután is csak egyik szülő lehet az, aki a gyermek felügyeletét ellátja, és akinek a háztartásában történik a gyermekről való gondoskodás. Természetesen annak nincs akadálya, hogy a szülők külön megegyezzenek abban, hogy mindenben közösen döntenek a gyermekkel kapcsolatban, azaz közös felügyeletet lássanak el. A bíróság a jövőben nem köteles eldönteni, hogy a gyermek elhelyezése melyik szülőnél történjen, ellenben dönt arról, hogy melyik szülő lássa el a felügyeletet. Lehetőség van arra az új változásoknak köszönhetően, hogy kérelmezhetik a szülők, hogy a bíróság ossza meg közöttük a felügyeleti jogot.

Nem ritka az, az eset, amikor a gyermek vagyontárgyat, készpénzt, vagy egyéb értéket örököl, amely esetekben eddig a vagyonelemet be kellett szolgáltatni a gyámhatóságnak. Ez már 2014/2015-ben csak szankció jelleggel fordulhat elő, ellenben a szülők kötelesek a gyermek vagyonát a sajátjukéhoz hasonló gondossággal kezelni. Szintén pozitív változás a családjogi törvényben, hogy már nem csak a felügyeletet ellátó szülő, hanem a különélő szülő is elviheti a gyermeket külföldre nyaralás céljából. Többet tudhat meg az új PTK IV. könyvéből, amelyik a családjogokkal foglalkozik.