Garázsadó 2014/15: December 1-től házról házra fognak járni az adóellenőrök

December elsejétől mindenkit ellenőriznek a garázsadó kapcsán!

December 1-től házról házra fognak járni az adóellenőrök. Minden garázst felkutatnak és lemérnek.
A garázsadót azoknak az ingatlantulajdonosoknak kell megfizetni (négyzetméterenként 1050 Ft-ot évente), akik rendelkeznek gépjármű tárolására alkalmas helyiséggel. Jelenleg, a bevallások alapján 4377 garázst tartanak nyilván Pápán, vagyis eszerint minden harmadik lakáshoz tartozik gépjármű tárolására alkalmas helyiség, melyek után több mint 82 millió forint adót fizetnek a polgárok.

Áldozó Tamás szerint lehetnek olyan ingatlantulajdonosok a városban, akiknek van garázsuk, ám azt nem vallották be. Ezért a polgármester azzal a kéréssel fordul a főjegyzőhöz, hogy kezdeményezzen egy mindenkire kiterjedő vizsgálatot. Ez a tételes adóellenőrzés Áldozó Tamás szerint nemcsak az önkormányzat érdeke, hanem azoké is, akik rendesen fizetik az adót. Az adóellenőrzés tételesen, ingatlanról ingatlanra halad majd és azt hivatott tisztázni, hogy az adott ingatlanon van-e kialakításánál fogva gépjármű tárolására alkalmas helyiség, azaz garázs, ami után adót kell fizetni – mondta el a polgármester.

Az ellenőrzés során kitérnek arra is, hogy a garázs alapterülete megegyezik-e a bevallásban megadott adatokkal. Ha valaki eltitkolta a garázsát és nem fizetett utána adót, akkor az adót, az adó összegéből számított adóbírságot és a késedelmi kamatot 2012. január elsejéig, vagyis a garázsadóról szóló rendelet hatályba lépésének időpontjáig visszamenőleg kell megfizetni.