Nem törlik el az idősek utazási kedvezményét 2015-ben is lesz nyugdíjas utazási kedvezmény

A kormány továbbra is meg akarja őrizni a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét – közölte a parlament honlapján Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Velez Árpád írásbeli kérdésére válaszolva.

Az MSZP-s politikus szerint a kormány vállalta a Brüsszelnek elküldött egyik konvergenciaprogramban, hogy a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokat a 2014-es szinten befagyasztja, egészen 2017-ig. Állítólag a fejlesztési minisztériumban készült egyik munkaanyag szerint a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezménye csak a csúcsidőn kívül maradna meg, más időszakokban nekik szóló bérletet kellene venniük.

Seszták arra emlékeztetett, hogy a szociálpolitikai utazási kedvezményeket szabályozó, a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet alapján a magyar állampolgárokat, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyeket (az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárait), a magyar nyugellátású külföldi személyeket és a menekült személyeket 65. életévük betöltése napjától a helyi és a helyközi közlekedésben is 100 százalékos utazási kedvezmény illeti meg. Ezt az állam által szociálpolitikai megfontolásból nyújtott utazási kedvezményt a kormányzat a továbbiakban is meg kívánja őrizni.