Autópálya matrica árak 2015 - büntetés, bírság

15000 Ft büntetés jár annak, aki nem vesz előre autópálya-matricát és felhajt az autópályára. A hatóságok könyörtelenek, a jogszabály egyértelmű. Az erre feljogosított szerv bárhol ellenőrizhet, és akárhol megállíthatja az autópályán közlekedőket. 2015-ben is fennállnak az eddigi szabályok.

Korábban megvolt a lehetőség arra, hogy ha előre nem vettünk pályamatricát, akkor azt utólag, például az autópályán lévő benzinkútnál, vagy mobillal megtehettük. Ez ma már a múlté, 2015-ben erre már nincs lehetőség, ugyanis szigorodtak a szabályok, ezért nem érdemes elhanyagolni a matrica megvételét, érdemes azt előre megvásárolni. A hatóságokat az sem fogja meghatni, ha arra hivatkozunk, hogy véletlenül felkeveredtünk a pályára, vagy pedig már nem volt időnk megvenni, mert nagyon sietünk. A jogszabály egyértelműen fogalmaz: Az úthasználati díjat előre kell megfizetni, ezért legyünk körültekintőek, ha nem akarunk büntetést fizetni.

Az autópályák használatához kapcsolódó díjakat az üzembentartónak, vagy a tulajdonosnak kell megfizetnie. Aki a gépjármű ellenőrzésekor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, annak a vele szemben megállapított pótdíjat kell megfizetnie.

Megesik, hogy valaki érvényes matricával rendelkezik, de az egy alacsonyabb díjkategóriájú járműhöz használható. Ekkor kifizettetik vele a különbözetet. 

Ha motorkerékpár szerint váltottak autópálya használati jogot, de az nem motorkerékpár a forgalmi szerint, akkor a tényleges kategória alapján kell a teljes pótdíjat megvásárolni.  

A pótdíjak mértéke:

 

30 napon belüli fizetési hat. idő (ha a helyszínen nem történik fizetés)

30 napon túli fizetés

 

D1 motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű bármilyen vontatmánnyal

14 875.-Ft

59 500 .-Ft

B2     3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok, lakóautók és személygépkocsik bármilyen vontatmánnyal

66 925 .-Ft

267 700.-Ft

 

Ellenőrzéskor, ha a járművet megállítják, és nincsenek rendben a dolgok a matricával, akkor a helyszínen kell rendezni a pótdíjat.

Ha postán kapjuk meg a büntetést, akkor hiába próbálunk meg trükközni, és mondjuk nem átvenni a küldeményt, mert akkor is beállnak a joghatások. Vagyis a kézbesítés napján kézbesítettnek tekintendő. Ez akkor van, ha nem kereste jelzést ír rá a postás. Ha pedig ismeretlen helyre költözött jelzést, akkor a második kézbesítést követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.

Nem kell pótdíjat fizetni, ha a fizetési felszólítástól számított 15 napon belül az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatán bemutatásra kerülaz ellenőrző szelvény vagy nyugtázó értesítés.

Egy naptári napon csak egyszer vagyunk kötelesek pótdíjat fizetni a jogszabály szerint.

Már nem lehet egy napos matricát venni, a legrövidebb időre szóló autópálya díj az egyhetes.

 

Heti

Havi

Éves

D1

2 975

4 780

42 980

B2

13 385

21 975

199 975