GYET 2015: Gyermeknevelési támogatás feltételei, összege, utalása

A gyereknevelési támogatás, röviden gyet akkor jár az anyáknak vagy apáknak, ha legalább három kiskorút kell nevelniük. Nem túl gyakori jelenség a magyar családok körében a 3 vagy több gyerek vállalása, sajnos. Akik viszont a nagycsalád alapítás mellett döntenek, azok igényelhetik a gyet-et. Nem nagy összegű ellátásról van szó, de ahol sok a gyermek, ott minden forint számít.

A gyermeknevelési támogatást a Magyar Államkincstár (lakóhelye szerint illetékes) állapítja meg és folyósítja. Az ehhez szükséges formanyomtatványt a kincstártól lehet kérni, vagy a honlapról letölteni, amin azoknak az iratoknak a felsorolása is szerepel, amit mellékletként csatolni kell a kérelemhez. Az ellátást legfeljebb két hónapra visszamenőleg állapítják meg, ha később kérelmezzük, mint amikor már jogosultak lettünk rá, Egyéb iránt, ha időben benyújtjuk a kérelmet, akkor a jogosultság megszerzésével állapítják meg a gyermeknevelési támogatást.

Az ellátás a legkisebb gyermek harmadik évétől nyolcadik évéig jár, de ha a legidősebb gyerek nagykorúvá válik, akkor meg is szűnik az ellátás. Ha tehát a legkisebb gyermek nincs még 8 éves, de időközben a legnagyobb gyermek betölti a 18-at, akkor is megszűnik a jogosultság sajnos. Ha viszont a gyerekeket nem saját otthonukban nevelik, akkor értelemszerűen nem jár az ellátás. A napközi viszont nem befolyásolja a jogosultságot.

Akkor sem állapítják meg a jogosultságot, ha rendszeres pénzellátásban részesül a szülő. Ebbe nem tartozik bele a gyes, vagy az emelletti munka után járó táppénz, illetve a súlyos fogyatékos gondozott után járó ápolási díj sem. Ezen ellátások mellett még járhat a gyet.

A gyermeknevelési támogatás mellett csak heti 30 órában engedi meg a törvény a munkavégzést, kivéve ha otthon dolgozunk, mert az otthoni munkavégzésnél nincs időkorlát meghatározva.

Ha a jogosultság feltételeiben - időközben kap más, a gyettel összeférhetetlen ellátást is, vagy személyes adataiban - következik be bármilyen változás, akkor azt a folyósítónak 15 napon belül kell bejelenteni. Amennyiben ezt elmulasztja, és a hatóság utólag értesül a változásokról és emiatt már nem áll fenn a jogosultság, akkor az ellátás visszafizetéséről fog dönteni.

Gyet összege: Az összege a gyerekek számától független, és megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, amiből nyugdíjjárulékot (illetve, ha van, akkor magán-nyugdíjpénztári tagdíjat) vonnak csak2015-ben ez az összeg 30000.-Ft körüli lesz.

A gyermeknevelési támogatást bármely szülő vagy nevelőszülő is igényelheti, a lényeg, hogy a gyermekkel közös háztartásban kell élnie, vagyis maga kell, hogy nevelje a gyermeket.

Jó hír a munkáltatóknak, hogy a GYES és a gyet okán, a folyósítása alatt vagy azt követően a munkáltató adókedvezményre lesz jogosult.