Szocpol-2016: Használt lakásra is jár majd az állami támogatás

Július 1-től elérhető lesz a szocpol egy kiterjesztett változata, amely a Családok Otthonteremtési Kedvezménye nevet kapta. A juttatás újra lehetővé teszi, hogy az ingatlanpiac legnagyobb részét kitevő használtlakás vásárlásra is igénybe lehessen venni a vissza nem térítendő, állami támogatást 2016-tól.

Az igénylők zöme így az alapösszegre lehet jogosult, amely a gyermekek számától függően 500 ezer és 2,5 millió Ft közé esik majd. A legmagasabb összeget egyébként az úgynevezett alacsony energiafogyasztású lakás után lehet majd igényelni, ami a kormányrendelet értelmezése alapján olyan lakás, melynek fajlagos primer energiafogyasztása fűtésre legfeljebb 25 kWh/négyzetméter év. Ez a fűtési energiaszükséglet a passzívház közeli épület definíciójának felel meg, amelyből elvétve épül hazánkban – derül ki a Duna House elemzéséből.

duna_house_02_20

Nagyobb képért kattintson a képre!

Az alapösszeg jelenti tehát a támogatások zömét. Ha megnézzük a támogatandó kategóriákat a fővárosi és vidéki aktuális ingatlanárak vonatkozásában, kiderül, hogy mely vásárlói csoport jár majd a legjobban. A jogalkotó szociális alapon súlyozta a támogatási összegeket, így a 4 gyermekes családok járnak a legjobban, illetve ezen belül is a vidékiek, akik olcsóbban juthatnak a megfelelő méretű lakáshoz.

Az alábbi táblázat jól mutatja, hogy főváros-vidék összehasonlításban a vidéki vásárlók a lakás árának szinte dupla akkora részét kaphatják támogatásként, mint a fővárosiak. Egy 4 gyermekes budapesti család, ha 100 négyzetméteres lakást vesz, az a Duna House számításai alapján átlag 24,3 millió Ft kiadást jelent. Számukra az alapösszeg 2,5 millió Ft, ami kerekítve kb. 10 százalékos támogatást jelent. Vidéken egy ugyanekkora ingatlant átlagáron 13,2 millióért vehetnek meg, így a támogatás számukra 19 százalékos lesz. Ezek a legmagasabb arányok, a legalacsonyabbak az 1 gyermekesek esetén 55-160 m2 között vásárlóknál jelentkezik, ahol a fővárosban 4 százalék, vidéken a duplája a támogatás aránya.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy másik korlátot is alkalmaz, mégpedig a maximális vételárét. Ez azonban nem fogja jelentősen korlátozni az igénylési lehetőségeket. A budapesti felső korlát például 35 millió Ft, amely csak a presztízskerületekben (I., II., V., XII.) vásárolni szándékozókat érintheti, itt ugyanis olyan magasak a négyzetméterárak, hogy ebből az összegből 90 négyzetméter alapterület alatt tudnak vásárolni, amely néhány kategóriát kiejt a listából.

duna_house_02_20_2

A támogatás mértéke függ majd a megvásárolni kívánt ingatlan alapterületétől, a gyermekek (vagy vállalt gyermek) számától és az energetikai besorolás eredményétől. Bár a támogatás összege 500 ezer és 3,25 millió közé esik a fenti paraméterek alapján, a magasabb összegek a „A” vagy annál jobb energetikai besorolású ingatlan esetében igényelhető majd. Ilyen minősítésű lakás az elmúlt fél évben a fővárosi forgalom 6 százalékát és vidéki 10 százalékát tette ki.