Újabb bank vonul ki Magyarországról (Sberbank)? - Az OTP-t is hírbe hozták

Szlovák és magyar érdekeltségeinek eladását készíti elő a Sberbank - írja a Lidove Noviny nevű cseh lap hétfői számában a Reuters szerint. A szlovák Sberbank iránt állítólag a magyar OTP is érdeklődik.

otp-sberbank_maestro-classic_front.jpg

A Sberbank cseh leánybankja nem eladó - írta a lap, hozzátéve: Magyarországon és Szlovákiában viszont már előkészítették a tranzakciót. Három cégcsoport érdeklődik állítólag a szlovák egység iránt: a cseh Penta befektetési csoport, az olasz UniCredit és a magyar OTP. A magyar leánybank iránti érdeklődőkről nem írt a lap.

Korábban a Portfolio arról adott számot, hogy a magyar Sberbankban a Coop üzletlánc érdekeltségébe tartozó Co-op Hitel Zrt. szeretne részesedést szerezni. Azt az értesülésünket cáfolta a Sberbank, miszerint az orosz szankciók miatt a mostani tulajdonos ne tudni náluk tőkét emelni, a Co-op Hitellel folytatott tárgyalások előrehaladásáról viszont nincs hír.

Korábban a sajtóban az is megjelent, hogy a magyar Sberbank iránt a magyar állam is érdeklődik, erről azonban forrásaink egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak. A Sberbank eladásának esélyeit csökkenti, hogy nem áll jól a bank szénája: a 2011-es 31,9 milliárd forintos, a 2012-es 18,5 milliárd forintos és a 2013-as 7,7 milliárd forintos éves veszteség azt jelzi, rossz minőségű a bank hitelportfóliója.

Mindenkivel szóba hozzák az OTP-t


Az OTP vezetői az elmúlt években többször is elmondták, hogy aktívan keresik a felvásárlási lehetőségeket, és elsősorban azokban az országokban vennének bankot, ahol már jelen vannak, azért, hogy piaci részesedésük növelésén keresztül megfelelő üzemméretet érjenek el. Ennek a stratégiának megfelelően vett bankot tavaly Horvátországban és Romániában az OTP.

Mivel az OTP-ről lehet tudni, hogy szívesen venne bankot a régióban, szinte minden eladó pénzintézettel szóba is hozzák: lapértesülések szerint Szlovéniában és Lengyelországban is bankot vehet az OTP, most pedig a Sberbank szlovák leánybankjával hozták kapcsolatba.

A szlovák Sberbankról


Az orosz bank 2012-ben vásárolta meg a Volksbank szlovák leánybankját, a szlovák Sberbank a cseh és a magyar után a harmadik legnagyobb Sberbank operáció a régióban. A szlovák bank 44 fiókkal rendelkezik, ebből 17 Pozsonyban található.
A 2013 végi adatok alapján a bank mérlegfőösszege 2 milliárd euró, saját tőkéje pedig 65,7 millió euró. Az OTP szlovák bankjának mérlegfőösszege tavaly szeptember végén 464 milliárd forint volt, a Sberbank és az OTP operációját összevonva az OTP csoport második legnagyobb leánybankja jönne létre.

Mennyibe kerülhet a szlovák Sberbank megszerzése?


Az európai bankok a könyv szerint értékük 1,1-szeresén, a régiós bankok 1,4 szeresén forognak, ez alapján (és a legfrissebb Sberbank számokat figyelembe véve), 74-94 millió euróba, vagyis 22,7-28,7 milliárd forintba kerülhet a Sberbank szlovák leányvállalata. Igaz, ennél mostanában jóval alacsonyabb árazási szorzón vesz bankokat az OTP, így a fent említett összegnél valószínűleg olcsóbban venné meg a szlovák Sberbankot az OTP, főként annak fényében, hogy az elmúlt években többször is veszteséges volt a szlovák bank.