SZÉP kártya 2014 elfogadóhelyek - 2014-ben további bővülés lesz

Az OTP SZÉP kártya névre szóló, bankkártya elven működő elektronikus utalványkártya, amelynek segítségével a munkavállalók egyszerűen, kényelmesen, gyorsan és biztonságosan használhatják fel béren kívüli juttatásaikat.

Az OTP SZÉP kártyán levő három alszámla a fizethető szolgáltatásokban különbözik. A szálláshely alszámlát belföldi szálláshely és utazásszervezési (előre összeállított utazási csomagok) szolgáltatásra; a vendéglátás alszámlát étkezésre (éttermi és mozgó valamint egyéb vendéglátás, például házhozszállítás, közétkeztetés) és szálláshely-szolgáltatásra; a szabadidő alszámlát többek között egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness szolgáltatásokra, fürdők és élményparkok igénybevételére, szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére, belvízi sétahajózásra, idegenvezetésre és szálláshely-szolgáltatásra használhatja fel.

A SZÉP kártyával fizethető szolgáltatásokról bővebben a Szolgáltatásunk menüpont alatt olvashat, a szolgáltatások részletes listáját a Letölthető dokumentumok menüpontunkban találja. A szálláshely-szolgáltatásokat mindhárom alszámla terhére fizetheti.

2013-ban az utalványkártya éves maximális kerete a kedvezményes közteherviselés mellett 450 000 forint, amely 2013-ban sem változik: a szálláshely alszámlára 225 000, a vendéglátás alszámlára 150 000, a szabadidő alszámlára 75 000 forint helyezhető. Az éves keret az utalás évét követő második naptári év május 31. napjáig érvényes. A fizetés során pontosan az igénybevett szolgáltatás értékének megfelelő összeget vonja le a szolgáltató.

Az OTP SZÉP kártya kiváltása a munkáltatón keresztülingyenes. Lehetősége van társkártya igénylésére is a 16. életévét betöltött közeli hozzátartozója számára, ezt munkáltatóján vagy honlapunkon keresztül teheti meg. A kártya megrongálódása vagy elvesztése esetén a honlapon pótkártya igényelhető, melynek költsége a társkártyához hasonlóan 1500 forint +áfa.

Mind többen választják a munkavállalók is és a munkáltatók is. Emellett a vártnál sokkal erőteljesebben gyarapszik az elfogadóhelyek száma, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a SZÉP kártya a gyakorlatban is egy praktikus eszköz legyen a kikapcsolódás idején. Ugyanis a SZÉP kártya felhasználhatóságát az a három alszámla határozza meg, amelyek feltöltéséről, illetve igénybevételéről a munkavállaló dönt. Ezek a szálláshely- vendéglátás- és szabadidő alszámlák. Az első feltöltési limitje 225.000 Ft, a másodiké 150.000 Ft, és a harmadiké 75.000 Ft. Magát a kártyát a munkáltató igényelheti. Jelenleg 3 banknál lehet igényelni, az OTP Banknál, az MKB Banknál, és végül a K&H Banknál. Fontos változás 2013-ban nőtt a SZÉP kártya után fizetendő közteher nagysága, ami a számok nyelvén azt jelenti, hogy 30,94 %-ról, 35,7 %-ra módosult. Az emelkedés ellenére még mindig sokkal kisebb a SZÉP kártya után fizetendő közteher, mint a munkabér jellegű kifizetések után. Terheli egyrészt a szuperbruttósítás, mely a cafeteriánál megmaradt, ami 19 %, a 16 %-os személyi jövedelemadó, és a megemelt egészségügyi hozzájárulási adó, ami 14 %.

A SZÉP kártyáknak nem csak az elfogadóhelyei gyarapszanak, hanem egyre jobban bővül azoknak a szolgáltatásoknak a köre, amelyeknek a finanszírozására felhasználható - ez a tendencia várható 2014 -re is. A szabadidő alszámla terhére elszámolhatók, a humán-egészségügyi szolgáltatások, fizikai erőnlétet erősítő, javító szolgáltatások, színházak, állatkert, vidámpark, múzeum látogatása, Magyarország területén vízi személyszállítás, különféle sporttevékenységek, szálláshelyek lefoglalása, illetve térítése, és még sok egyéb olyan tevékenység, mely az egészség javítását, megőrzését, illetve a szabadidő kulturált eltöltését szolgálják.

A vendéglátás alszámlával kapcsolatosan jellemzően a finanszírozható tevékenységek körébe tartozik az éttermi szolgáltatások, ami nem csak az állandó helyen működő üzleteket érinti, hanem a mozgó egységeket is. Továbbá egyéb vendéglátás, illetve szálláshely szolgáltatás (pl.családi panziók). A szálláshely alszámlával kapcsolatosan igénybe vehető szolgáltatások körébe elsősorban a szállásfoglalással, és magával a szállás igénybevételével kapcsolatos kiadások tartoznak, illetve a belföldi utazásszervezéssel kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele esetén felmerülő költségek fedezése. Ne felejtsük, hogy a fenti felsorolás, csak összefoglaló tevékenységeket tartalmaz, és az egyes gyűjtőfogalmak alá számtalan finanszírozható szolgáltatás igénybevétele tartozik. A SZÉP kártya használata előtt feltétlenül javasolt a megismerkedni a felhasználási lehetőségek teljes palettájával.