Családi otthonteremtési kedvezmény 2022

Családi otthonteremtési kedvezmény 2022

 

A Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a gyermeket nevelő vagy vállaló családok részére biztosított vissza nem térítendő állami támogatás, új otthon vásárlására, építésére vagy használt otthon vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére (utóbbi csak kistelepülésen).

 

Ki veheti igénybe a Családi otthonteremtési kedvezményt?

Meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők igényelhetik, életkoruktól függetlenül, előre vállalt gyermek után pedig olyan házaspárok igényelhetik, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.

Melyek a jogosultság feltételei?

A folyamatos biztosítási jogviszony időtartamába be kell számítani azt az időtartamot, amíg az igénylő a kereső tevékenysége alapján valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

A 2020. május 29-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a CSOK igénylésénél az Egyesült Királyságból hazaköltözők számára méltányossági eljárás lehetőségét is biztosítják a külföldi TB-jogviszony igazolása során.

Ki minősül gyermeknek?

Az igénylővel közös háztartásban élő:

  • magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően,
  • vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyermeke, aki a 25. életévét még nem töltötte be,
  • a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességűnek minősülő gyermeke, ha ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Mekkora a CSOK mértéke?

Új lakás vagy családi ház vásárlása, építése esetén, tetőtér-beépítéséhez, emeletráépítés esetén a CSOK mértéke:

Használt lakás vagy családi ház vásárlása, bővítése esetén a CSOK mértéke

Hol igényelhető a CSOK?

A CSOK iránti kérelmet a Magyar Államkincstárral szerződést kötő hitelintézethez (kereskedelmi bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) lehet benyújtani.

A CSOK mellé CSOK-kölcsön is felvehető, amely legfeljebb 3 % kamatozású, és új otthon vásárlására, építésére vagy használt lakás, ház vásárlására, bővítésére (kistelepülésen korszerűsítésére is) fordítható. Részletek itt olvashatók.