Trafik-büntetés: Trafikosokat büntettek kiskorúak kiszolgálásáért

Jelentős javulást mutat a korábbi évek arányához képest a fiatalkorúak dohányáruval való kiszolgálásának aránya. Az elmúlt évek jellemzően 50%-ot meghaladó ellenőrzési statisztikáival szemben a július 1. óta lefolytatott ellenőrzések összesített eredménye szerint a próbavásárlással érintett Nemzeti Dohányboltok 18 százaléka, ebből az elmúlt  nap ellenőrzései alapján az árusítóhelyek 12,5 százalékaa adott el dohányterméket fiatalkorúnak - tette közzé a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.


Pozitív tapasztalat, hogy a fiatalkorúak védelmével kapcsolatos kiszolgálási adatok napról napra javulnak a rendszer átállása óta, így az elmúlt napokban tapasztaltak szerint a fiatalkorúak dohánytermékkel való kiszolgálásának kifogásolási mutatója egy adott napra vonatkozóan 25 százalékos eredménnyel zárult, míg ugyanezen vizsgálat a következő napon már 12,5 százalékos eredményt mutatott. Összesen 11 koncesszió tulajdonos ellen indult fogyasztóvédelmi eljárás.

A következő hetek ellenőrzései továbbra is kifejezetten a 18 éven aluliak kiszolgálására koncentrálnak, amelynek során a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával ellenőrzik a jogszabályi tilalom betartását.
 
A Fogyasztóvédelmi Hatóság – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – az olyan vállalkozást, amely az idézett tilalmakat megszegi, bírság kiszabásával sújtja, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a hatósági eljárásokat követően  kezdeményezheti a koncesszió visszavonását - áll a cég közleményében.