Adóbevallás 2013: itt vannak a legfontosabb jogszabályok az adóváltozásokról 2013 évtől

Az Adózóna Jogi tudástárában megtalálja az adózással kapcsolatos legfontosabb jogszabályokat, de emellett most kigyűjtöttük Önnek a 2013-as adóváltozásokkal kapcsolatos legfontosabb törvényeket, hogy segítsük a tájékozódásban.

Számos kérdés merül fel azokban, akik a KATA-ra és a KIVA-ra való áttérést latolgatják, íme segítségnek a KATA-ról és KIVA-ról szóló jogszabáy.

2013-tól nem védi az adózókat az, ha az üzleti partnerüknél végzett ellenőrzés például megállapítás nélkül zárul, ettől függetlenül az adóhatóság az adózónál végzett ellenőrzés során dönthet másként (és például megállapítást tehet), mint az üzleti partner esetében. Többek között ez van adózás rendjéről szóló módosított jogszabályban.

A társasági adó sem maradt változások nélkül: a bejelentett immateriális jószág fogalma változik, bővítik a fogalmat akként, hogy jövőre már a saját K+F tevékenység keretében előállított, jogdíjbevételre jogosító immateriális jószág is minősülhet bejelentett immateriális jószágnak - derül ki többek között a Tao-törvényből.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény jelenleg hatályos szövege már tartalmazza a pénzforgalmi szemléletű áfa-elszámolást, de ezt az átmeneti rendelkezések értelmében csak a 2013. január 1-jétől kezdődő adómegállapítási időszaktól kezdve lehet alkalmazni. A pontos szabályozásra kíváncsi, az áfa-törvényben utána nézhet.

Mósodult a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény is. Például ismét lehetővé válik a saját munkavállalók után szakképzési hozzájárulás-kedvezmény, de ennek feltételéül jelentős gyakorlati képzést kell vállalni, és a korábbi mértékhez képest csökken az elszámolható kötelezettséghányad is.

A havonta kedvezményesen adható Erzsébet-utalvány értéke 2013-ban 5000 forintról 8000 forintra emelkedik, és nem csak élelmiszervásárlásra használható fel, hanem éttermekben is. Jövőre adómentesnek minősül majd a legfeljebb 50 ezer forint értékben adott juttatott kulturális szolgáltatás igénybevételére - olvasható ki a módosított Szja-törvényből.

Az egészségügyi hozzájárulás (eho) módosításában kiemelkedő szerepe van a béren kívüli juttatások után fizetendő eho-emelésnek, amely a jelenlegi 10 százalékról 14 százalékra nő. Az EHO-törvényt itt találja.

A szociális hozzájárulási adót érintő módosításokkal is érdemes tisztában lenni, ha böngészne a jogszabályban, olvasson a szocho-ról többet itt.

A nyugdíjjárulék-plafon eltörlésével a "társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről" szóló Tbj törvény módosul.