2013. évi adóbevallás határidők - ezt érdemes tudni!

2013-ban a 2012. évi adómegállapítás leadásának több határideje is van, annak függvényében, hogy milyen minőségben és milyen mértékű jövedelem után kell adót fizetnünk. Ennek fényében elsődleges, hogy számos olyan jövedelem, valamint járandóságnak minősülő jövedelem van, melyetnem terhel bevallási kötelezettség.

Nem szükséges adóbevallást benyújtania azoknak, akik 2012. január 1. és december 31. között csak adómentes jogcímen kaptak jövedelmet. Emellett nem terheli bevallási ötelezettség azokat a nyugdíjasokat, akik a nyugdíjon felüli jövedelemmel nem rendelkeznek; azokat az alkalmi munkavállalókat, akiknek más jövedelmük nem volt, éves jövedelmük pedig a 888 ezer forintot nem érte el; továbbá azon mezőgazdasági kistermelőket, akiknek a jövedelme éves szinten nem haladta meg a 600 ezret és más, bevallási kötelezettség alá eső jövedelmük nem volt. Ide sorolhatóak még azok is, akiknek az adott időszakban csak adóterhet nem viselő, járandóságnak minősülő jövedelmük volt, amilyen például a gyermeknevelési támogatás vagy a GYES.

A 2012. adóévre vonatkozó adómegállapítás benyújtásának határideje EVA-s vállalkozók, egyéni vállalkozók, valamint ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyek esetében február 25-e volt, míg minden egyéb magánszemély esetében május 21-e.

A 2013. évi adóbevallás több módon is benyújtható. Egyrészt továbbra is lehetőség van munkáltatói adómegállapításra, továbbá kérvényezhető az egyszerűsített bevallás az adóhatóság közreműködésével. Emellett pedig lehetőség van önadózásra, illetve egyszerűsített önadózásra adónyilatkozat kitöltésével. Utóbbi esetben a dokumentumok benyújthatóak postai úton, ügyfélszolgálaton személyesen, valamint elektronikus úton az Ügyfélkapun történő regisztrációt követően.

Az egyszerűsített önadózáshoz kiváló segítség a NAV honlapján elérhető ingyenes Nyomtatványkitöltő, adóbevallási program, mely a keretprogram letöltését követően szabadon bővíthető az ugyanitt  elérhető űrlapokkal. Az ilyen módon kitöltött formanyomtatványok kinyomtatva és aláírva benyújthatóak papíron, illetve digitális formában az Ügyfélkapun keresztül.

Fontos megjegyezni, hogy a bevallás késedelmes benyújtása, illetve mulasztása mulasztási bírságot vonhat maga után, azonban önhibán kívüli mulasztás igazolására a késedelmes benyújtással egyidőben van lehetőség, így igazolt akadályoztatás esetén a bírság elkerülhető.