Adóbevallás program 2013 Ányk AbevJava keretprogram 1253any - ingyenes a letöltés!

ÁNYK - 1253

Aki elektronikusan szeretné kitölteni az adóbevallását, annak a saját számítógépére kell telepítenie egy programot, amelynek a neve is elrettentő: Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK). A mostani fejlesztés lényege, hogy a magánszemély adózóknak ezután már nem kell külön előkeríteniük a NAV honlapjáról az 1253-as számú űrlapot az ÁNYK-hoz, hanem egyszerre telepíthetik a kettőt.

Forrás: NAV
Ennyit nyertünk: három telepítés helyett egy

Ahhoz, hogy a számítógépen egyáltalán fusson az ÁNYK, telepíteni kell a Java programot is. Ez az a gyakran használt programozási nyelv, amelyre az amerikai kormány figyelmeztetést adott ki, és azt javasolták, hogy a felhasználók kapcsolják ki. Hackerek ugyanis megtalálták a módját, hogy a biztonsági réseken keresztül weboldalakat is meg tudjanak fertőzni, és az oldalakra látogatók számítógépére rosszindulatú szoftvereket telepítsenek. A Java résein keresztül törtek be többek közt a Facebook és az Apple rendszerébe is.

Ilyen háttérrel elég ijesztőnek tűnik, hogy a NAV még mindig a Java-technológiára alapozva kéri be az internetes adóbevallásokat. Aki a szakportálok javaslatai alapján eltávolította a Javát, az a bevallás leadásához újra fel kell hogy telepítse azt egy nagyjából harminc megabájtos program letöltésével. Ha ez megtörtént, a NAV honlapján manuálisan kell bepipálni egy kis négyzetet, jelezve, hogy a Java már a számítógépen van, folytatódhat a beüzemelés.

Nem sokat segít az ellenőrzés

A NAV honlapján található "ÁNYK - 1253 és aktív súgó telepítése" arra utal, hogy interaktív segítséget kapunk a kitöltéshez, valójában ez nem aktív, csak hagyományos passzív súgó. Az F1 billentyű lenyomására az a kitöltési útmutató jelenik meg, amelyet papíron is ki szoktak postázni, az F2-es gombra pedig a beállítások jelennek meg.

Az önadózó magánszemélyek számára sokáig az egyetlen lehetőség adóbevallás elkészítésekor a könyvelő segítsége volt, amennyiben a munkáltató a dokumentumok elkészítését nem vállalta, vagy ezt nem tudta biztosítani.

Napjainkban azonban, többek között a technológiai fejlődésnek köszönhetően az egyszerűsített önadózásra lehetőség van már egyénileg, otthonról is, egy egyszerű internetkapcsolat segítségével. Ehhez nyújt segítséget a NAV honlapjáról elérhető adóbevallást elkészítő program, mely végigkíséri a felhasználót minden lépésen, folyamatosan ellenőrizve az adatokat, így minimalizálva a hibás adóbevallás benyújtásának esélyét.

A program ingyenesen letölthető a http://nav.gov.hu online portálról. Első lépésként egy keretprogram letöltése és telepítése szükséges. Ez a NAV főoldaláról a baloldali menüsoron keresztül érhető el, a Nyomtatványkitöltő programok menüpont Nyomtatványkitöltő programok alpontjában. Itt két típusú keretprogram letöltésére van lehetőség. A régebbi, az Abev elnevezésű egy Excel alapú, némiképp idejétmúlt program. Az újabb program az AbevJava, melynek legújabb frissítése 2013 áprilisában készült el. Ehhez Java kiegészítő szükséges, azonban ez manapság a legtöbb PC-n alapfelszereltség.

Az AbevJava keretprogram letöltését és telepítését követően ugyanezen oldalon legördülő menüből könnyedén kiválasztható a kitölteni kívánt nyomtatvány. A kiválasztott program, ebben az esetben például a 1253-as letöltését és telepítését követően már nincs dolgunk, mint a program útmutatásainak megfelelően elkészíteni adóbevallásunkat.

Ehhez az AbevJava program elindítása szükséges, mely ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő) elnevezésű parancsikonnal jelenik meg az Asztalon. A program Adatok menüjében található Új nyomtatvány ponttal létre is hozhatjuk adóbevallásunkat, miután a felugró ablakból kiválasztottuk a kívánt formanyomtatványt.

Az adóbevallás  program folyamatosan ellenőrzi a nyomtatvány kitöltésének menetét, és úgy van megtervezve, hogy a lehető legnagyobb mértékben minimalizálja a hibák lehetőségét. Emellett a keretprogramnem csupán a 1253 jelzésű formanyomtatvánnyal egészíthető ki, de a NAV honlapján keresztül számos nyomtatvánnyal bővíthető, így egyszerűsítve az otthoni ügyintézést.