Parkolási igazolvány mozgásában korlátozott személy részére - parkolási igazolvány kérelem nyomtatvány

A kormány döntése alapján a jövőben a mozgásukban korlátozott gyermekeket oktató, gondozó intézmények is kaphatnak parkolási igazolványt. A szabálymódosításnak köszönhetően az érintettek kényelmesen és biztonságosan juthatnak el az óvodába, iskolába, szociális ellátóhoz vagy a gyermekotthonba. 

Közlekedési és utazási támogatás

Az új típusú parkolási igazolványon a jogi személy neve mellett a működési engedély számát tüntetik fel. Az okmány minden egyéb tartalmi elemében és megjelenésében is megegyezik a természetes személyek számára kiállított igazolvánnyal.

Az igazolványok kizárólag akkor jogosítanak fel a parkolóhelyek használatával összefüggő közlekedési kedvezményekre, amikor az adott gépkocsit mozgáskorlátozott személy szállítására használják. Az intézmények az általuk e célra üzemben tartott járműveik számával megegyező számú okmányhoz juthatnak hozzá. Az országgyűlés még a tavaszi ülésszak vége előtt dönthet a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény kapcsolódó módosításáról. Az intézményi igazolványok bevezetése az idei év második felében várható. Későbbi cseréjük, pótlásuk a szükséges informatikai fejlesztést követően egyszerűsített eljárásban lesz intézhető. Jelenleg több mint 250 ezer magánszemély rendelkezik érvényes parkolási igazolvánnyal. Az új típusú okmány igénylésére 15-16 ezer intézménynek lesz lehetősége.

Nem adhatnak ki többé parkolási igazolványhoz szükséges igazolást a háziorvosok. Az erről szóló rendeletmódosítás állítólag csak az első lépése a rokkantkártyás csalások kiküszöbölésének, és már készül az új rendelet, amelynek az alapján felelősségre is lehet vonni a trükközőket.

A probléma nem új, a kormányzat is több éve tudja, mi lehet a megoldás.

Megkezdte a kormány a mozgáskorlátozott-parkolási igazolványok (az úgynevezett rokkantkártyák) kiadását szigorítását. Első lépésként egy június végén hozott és már hatályba is lépett kormányrendelet – egyéb rendelkezések mellett – megszüntette azt a lehetőséget, hogy a háziorvosok állítsák ki a rokkantkártyához szükséges orvosi szakvéleményt.

Orvosi szakvéleményt a jövőben csak a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) orvosi bizottságai adhatnak ki. A már kiállított igazolványok ugyanakkor az érvényességi idejük lejártáig használhatók maradnak, és december 31-ig fel lehet használni a már kiadott igazolásokat is.

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) irodavezetője az [origo]-nak azt mondta: a június végi kormányrendeletben szereplő változás csak az első lépése a szigorításnak (a rendelet legfőképpen a mozgáskorlátozottak autóvásárlási és átalakítási támogatásait alakítja át). Az irodavezető úgy tudja: már készül az új rendelet, amely egyrészt rendezné a parkolási igazolványra jogosultak körét, másrészt lehetőséget adna a visszaélők elleni fellépésre is.

A parkolási igazolványokról szóló, 2003-as rendelet szerint eddig bizonyos esetekben nem kellett szakorvoshoz fordulni, a háziorvos is kiadhatta az úgynevezett hétpontos igazolást, amelyen az orvos a páciens járását és a teherbírását, illetve azt értékelte, hogy képes-e a beteg a tömegközlekedési járművek használatára (mindhárom kategóriát nullától három pontig értékelték, ha valaki legalább hét pontot kapott, megkaphatta a rokkantkártyát).

A szabály hozzájárult ahhoz, hogy gyakorlatilag mindenki szerezhetett parkolási igazolványt aki akart, hivatkozva akár saját betegségére, akár hozzátartozójáéra. Korábban az [origo] által megkérdezett orvosok közül többen is elismerték: valószínűleg az indokoltnál több igazolást állítanak ki, például olyan személy nevére is, akiről tudják, hogy soha nem mozdul ki a lakásából.

Az orvosok erről korábban azt mondták: nem tehettek mást, hiszen az autósok bármikor átmehettek egy másik orvoshoz, aki megadta a szükséges hét pontot. Szakály József ugyanakkor olyan esetről is tud, amikor valaki feljelentette a háziorvost, amiért az nem adott neki hétpontos igazolást. Az orvost végül ötezer forintos bírsággal sújtották.

A probléma nem új, a mozgáskorlátozottakat képviselő szervezetek évek óta sérelmezik, hogy sokan visszaélnek az igazolványokkal, kihasználva az ingyenes parkolás lehetőségét. Kondorosi Ferenc korábbi kormánybiztos az [origo]-nak már 2008 elején is azt mondta: át kell gondolni, hogy jó helyen van-e az igazolások kiadásának joga a háziorvosoknál.

A fővárosi önkormányzat cége, a Parking Kft. év elején felmérte, hogy hányan és milyen autókon használják a rokkantkártyákat. Kiderült, hogy Budapest bizonyos részein, különösen a Teréz krt.-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út környékén a fizetős parkolóhelyek 26 százalékán mozgáskorlátozott-igazolványt használó járművek álltak. Ezeknek a járműveknek a 43,3 százaléka a Parking becslése szerint tízmillió forintnál értékesebb volt.