A trafik pályázat nyertesei 20 évre nyertek, a pályázók listája és a nyertesek nevei nyilvánosak !

A kormány azzal az érveléssel tette monopóliummá a dohánykereskedelmet, hogy családi vállalkozásoknak, munkanélkülieknek, gyed-ről visszatérő édesanyáknak és nagycsaládosoknak hosszú távra megélhetést biztosítson.

Ezzel szemben a hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint a trafiküzemeltetési jogokat sok esetben politika- és CBA-közeli családok nyerték el, a nagyvárosokban sok üzlet néhány vállalkozó kezében összpontosulhat - írta összefoglalójában az Index. - A kétezer lakos alatti kistelepüléseken a pályáztatást megismétlik, jelentkezők hiányában sokan dohánybolt nélkül maradhatnak. A nyertesek között sportolót, időjóst és megasztárost is találtak az újságírók, akik a részleteket is közzétették.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter utasítására folyamatosan küldi vissza a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) a trafikpályázaton veszteseknek a pályázati anyagukat - írja a szombati Népszabadság.

Ezzel ezek a dokumentumok egy jogi eljárásban már szükség esetén sem használhatók fel - hívja fel a figyelmet a cikk. Ugyanakkor a nyertes pályázatokat az NDN Zrt. megőrzi, mivel az a koncessziós szerződés részét képezi - közölte korábban a lappal Gyulai Zsolt, az NDN vezérigazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az NDN továbbra is titkolja a nyertes pályázatok anyagát arra hivatkozva, hogy a koncessziós törvény szerint az nem számít közérdekű anyagnak. A pályázati anyagok nyilvánosságáért jelenleg is több korrupcióellenes civil szervezet és sajtóorgánum pereli az NFM-et, emellett a trafikkárosultak számos pert indítottak a szerintük botrányos és a politikai korrupció gyanúját felvető pályázattal szemben - olvasható a Népszabadságban.

Fotó: MTI