Pedagógus-Bérek 2013-tól: Mennyit fognak keresni a tanárok 2017-től?

 

A nagyobb anyagi elismerés mellett a jelenlegitől alapvetően eltérő szemléletű új pedagógus bérrendszert vezetnek be szeptembertől - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelési államtitkársága hétfőn az MTI-vel, hangsúlyozva, hogy a magasabb bérek egyúttal értékállók és kiszámíthatók lesznek. A közlemény szerint miközben Magyarországon a kormány jelentősen növeli a pedagógusbéreket, amelyek Európa több országában csökkennek vagy változatlanok.

z államtitkárság emlékeztetett arra, hogy a felnövekvő gyerekek sikeressége érdekében a pedagóguspályán a kiszámítható életutat biztosító rendszer bevezetése garantálja a köznevelési intézményekben folyó nevelő-oktató munka magas minőségét, egyúttal a pedagógusi munka társadalmi jelentőségéhez méltó elismerését.

Mint írták, a kormány a bérnövekedésen túl az értékállóságról is gondoskodott. A pedagógusok fizetésének kiszámítása a mindenkori minimálbér alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér emelkedésével a pedagógusok jövedelme is automatikusan nő.

Megerősítették: fokozatosan vezetik be a pedagógushivatást támogató bérrendszert. Az idei emelés után 2014 szeptemberétől 2017-ig minden tanév kezdetén a törvénybe foglalt mértékkel növekszik a pedagógusok bére.

Hangsúlyozták, hogy az új rendszer felszámolja az aránytalan, már-már elfogadhatatlan nagyságrendű túlmunka önkéntes vagy kényszerű vállalásának lehetőségét. Az extrém jövedelmeket eredményező, gyakran kételyeket ébresztő, átláthatatlan pótlékok és egyéb juttatások helyébe a színvonalas munkát, a gyermekek előrehaladását támogató, a pedagógusok teljesítményét ösztönző megfelelő bérezésű előmeneteli rendszer lép.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben az államtitkárság ismerteti az egyes képzettségi fokozathoz kapcsolódó fizetési kategóriákat is. Eszerint főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 157,8 százalékával számolva a bérek 154 644 és 293 ezer 824 forint közöttiek. Míg egyetemi végzettséggel a mindenkori minimálbér 172,9 százalékával számolva az alsó határ 169 ezer 442, a felső pedig 321 ezer 940 forint.

Rendezik a pótlékokat is - derült is ki a közleményből. Ennek értelmében intézményvezetők esetében főiskolai végzettséggel 123 ezer 715, egyetemi végzettséggel 135 ezer 554 forint jár.

Az osztályfőnöki, kollégiumban csoportvezetői pótlék 46 ezer 393, illetve 50 ezer 833 forint lehet. A két kategóriában a munkaközösség-vezetői pótlék 15 ezer 464, illetve 16 ezer 944, míg intézményvezető-helyettesi 61 ezer 858, illetve 67 ezer 777 forint lesz.