Béremelés 2013 a pedagógus bérek emelkednek : pedagógus béremelés 2013

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma július 29-én közzétette a szeptember 1-től érvényes új pedagógus bértáblát.
A minisztérium tájékoztatása szerint a kormány a most megemelt bérek értékállóságáról is gondoskodott, hiszen ezentúl a pedagógusok fizetésének kiszámítása a mindenkori minimálbér alapján történik. Tehát amennyiben a minimálbér emelkedik, a pedagógusok jövedelme is automatikusan nő. A mostani pedagógus béremelést a kormány szándékai szerint 2017-ig minden tanév kezdetén újabb (minimálbért meghaladó) emelés követi.

Hoffmann Rózsa augusztus elsején bejelentette, hogy a fizetésemelés jogszabályi hátterének biztosítására rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze augusztus 20-a után. (Kossuth Rádió 180 perc című műsora.) Elmondása szerint a korábban elfogadott törvény alapján az iskolákban, óvodákban, kollégiumokban pedagógus munkakörben pedagógus végzettséggel dolgozók kaptak volna csak béremelést. A kormány viszont úgy döntött, hogy kiterjesztik a jogosultak körét, viszont kisebb lesz a béremelés mértéke.
Teljes bizonyosságal tehát csak augusztus végén, a szükséges jogszabályok elfogadása után lehet beszélni a végleges bértábláról.

A minisztérium által július 29-én közzétett bértábla:

A pótlékok alsó és felső határa:

A fenti táblázatok forrása: EMMI, Köznevelésért Felelős Államtitkárság

A nagyobb anyagi elismerés mellett a jelenlegitől alapvetően eltérő szemléletű új pedagógus-bérrendszert vezetnek be szeptembertől – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelési államtitkársága hétfőn, hangsúlyozva, hogy a magasabb bérek egyúttal értékállók és kiszámíthatók lesznek. A közlemény szerint miközben Magyarországon a kormány jelentősen növeli a pedagógusbéreket, addig azok Európa több országában csökkennek vagy változatlanok.

Az államtitkárság emlékeztetett arra, hogy a felnövekvő gyerekek sikeressége érdekében a pedagóguspályán a kiszámítható életutat biztosító rendszer bevezetése garantálja a köznevelési intézményekben folyó nevelő-oktató munka magas minőségét, egyúttal a pedagógusi munka társadalmi jelentőségéhez méltó elismerését.

Fokozatosan emelkedik a pedagógusok bére

Mint írták, a kormány a bérnövekedésen túl az értékállóságról is gondoskodott. A pedagógusok fizetésének kiszámítása a mindenkori minimálbér alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér emelkedésével a pedagógusok jövedelme is automatikusan nő.

Megerősítették: fokozatosan vezetik be a pedagógushivatást támogató bérrendszert. Az idei emelés után 2014 szeptemberétől 2017-ig minden tanév kezdetén a törvénybe foglalt mértékkel növekszik a pedagógusok bére.

Hangsúlyozták, hogy az új rendszer felszámolja az aránytalan, már-már elfogadhatatlan nagyságrendű túlmunka önkéntes vagy kényszerű vállalásának lehetőségét. Az extrém jövedelmeket eredményező, gyakran kételyeket ébresztő, átláthatatlan pótlékok és egyéb juttatások helyébe a színvonalas munkát, a gyermekek előrehaladását támogató, a pedagógusok teljesítményét ösztönző megfelelő bérezésű előmeneteli rendszer lép.

Ilyen összegekhez jutnak a tanárok

A közleményben az államtitkárság ismerteti az egyes képzettségi fokozathoz kapcsolódó fizetési kategóriákat is. Eszerint főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 157,8 százalékával számolva a bérek 154 644 és 293 824 forint közöttiek. Míg egyetemi végzettséggel a mindenkori minimálbér 172,9 százalékával számolva az alsó határ 169 442, a felső pedig 321 940 forint.

Kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének az összehívását augusztus 26-ra és 27-re Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Kövér László házelnöknél. A kormánypárti politikus ezt a Sándor-palotában tartott door step sajtótájékoztatón jelentette be, miután Áder János államfővel egy másik témában - Szabó Máté alapjogi ombudsman utódjának a jelöléséről - konzultált.

Rogán Antal azt mondta, azért van szükség a rendkívüli ülésre, mert a pedagógus-béremeléssel kapcsolatos törvényi szabályozást módosítani kell ahhoz, hogy szeptember elsejével megvalósulhasson a béremelés. Azt gondolom, ez kellően fontos kérdés ahhoz, hogy a parlament szeptember 1-e előtt még összeüljön - tette hozzá a frakcióvezető.

Egyúttal azt is elmondta, arra kérte Áder János köztársasági elnököt, ha lehet a törvény kihirdetése sürgősséggel történjen meg, "természetesen tiszteletben tartva, hogy ebben a kérdésben neki maximális mozgástere van."