Családi adókedvezmény 2014-Rogán bejelentette az adókedvezmény változásait 2014-re

Jövő januártól kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, amelyet így nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője csütörtökön Visegrádon, majd Rogán Antal is megerősítette ugyanezt.

Harrach Péter szerint mindez körülbelül 260 ezer családnak könnyíti majd meg a helyzetét, és ezzel mintegy 50 milliárd forint marad a családok zsebében.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hozzáfűzte, a családi adókedvezményt január 1-jével biztosan kiterjesztik, segítve ezzel az alacsony keresetű családokat.

A kormánypárti frakciószövetség évadnyitó ülésének helyszínén Harrach Péter arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja a családi csődvédelem intézményét, amelyről jelenleg zajlik a tárcák közötti egyeztetés.

A családi adókedvezményre 2014 -ben azok jogosultak, akik megfelelnek az erről szóló törvénycikkelyben megnevezett tényezőknek. ( 1995. CXVII.)

Mit is jelent a családi adókedvezmény? Egy, illetve két kedvezményezett esetében havonta, vagy kedvezményezett eltartottanként 10.000 forinttal nő a nettó bér. Három, esetleg ennél is több eltartottnál ez az összeg 33.000- ot jelent. A törvény kimondja, ki az a személy, aki jogosult a családi adókedvezményre.

Családi adókedvezményre jogosult 2014- ben is az a magánszemély, aki gyerekére tekintettel megfelel a családi támogatásáról szóló törvény alapján, rokkantsági járadékot kapó magánember, gyerek, akik saját jogán jogosult a családi pótlékra, illetve várandós hölgyek, és vele egy háztartásban élő férjeik.

2014- ben nem kaphat családi adókedvezményt az a személy, aki a családi pótlékot vagyonkezelői joggal felruházott gyámként, szociális intézmény vezetőjeként tekintettel az intézményben elhelyezett gyerekekre, vagyonkezelő eseti gondnokként gyerekotthonban/ javítóintézetben, büntetés- végrehajtási intézetben lévő kiskorú bűnöző esetében.


A családi adókedvezmény érvényesítése

Az a hónap számít jogosultsági hónapnak, melyre vonatkozóan a családi pótlékot kifizetik, vagy a rokkantsági járadékot folyósítják, vagy a terhesség legalább egy napig fennáll- kivételt képez ez alól a szülés hónapja.


Az érvényesítés feltétele:

Minden esetben az adóazonosító jel feltüntetés.( magánszemély adóelőleg-levonáshoz, adóbevalláshoz vagy munkáltatói adó- megállapításhoz mellékelje a vonatkozó írásbeli nyilatkozatát jogosultságáról, magzat esetében a várandósságról). A kedvezmény megosztásakor mindkét fél adóazonosító jele. Bármelyik nap lehet nyilatkozni, de érdemes a következő havi fizetés előtt intézkedni ez ügyben. Év közben, és visszamenőlegesen a családi adókedvezmény 2014- ben nem érvényesíthető.


Az adókedvezmény nagysága több tényezőtől is függ:

- az eltartottak számától
- a jogosultsági hónapoktól
 
Az adóelőleg megállapítása előtt a magánszemély összevont adóalapja csökkentésre kell, hogy kerüljön.