Erzsébet utalvány elfogadóhelyek 2014: Egyre több helyen - Tesco, Penny, Auchan, Aldi, Lidl, Coop, Cba stb

Erzsébet-utalvány elfogadóhelyek lettek a Penny Market diszkont áruházlánc üzletei annak a megállapodásnak az eredményeként, amely a forgalmazó Erzsébet Utalványforgalmazó Kft. és a Penny Market Kft. között jött létre. Az Étkezési, a Gyermekvédelmi, az Iskolai és az Ajándék Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés a tegnapi nappal vált lehetővé az ország valamennyi, 192 Penny Market áruházában.

Az Szja törvény 2013 évi szabályai szerint a tavaly bevezetett Erzsébet-utalvány a fogyasztásra kész élelmiszer vásárlása mellett nem csak átmenetileg, hanem véglegesen használható meleg-étkezésre is.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány azonban január óta már nem csak étkezési Erzsébet-utalványt bocsát ki a munkáltatók számára. Megjelent az Iskolai, a Szabadidő és az Ajándék Erzsébet-utalvány is.

Az Erzsébet-programról szóló törvény mindezidáig csak a fogyasztásra kész étel, valamint a szociális célból, törvényben meghatározott termékek vásárlására, vagy szolgáltatások igénybevételére szolgáló utalványt nevesítette Erzsébet-utalványként.

A múlt héten elfogadott törvénymódosítás már négy kategóriát határoz meg:

a) fogyasztásra kész étel vásárlására és melegkonyhás vendéglátóhelyi szolgáltatások igénybevételére

b) a kifizetőt terhelő adó mellett vagy adómentesen adható, meghatározott termékek vásárlására, szolgáltatások igénybevételére

c) gyermekek neveléséhez, gondozásához szükséges termékek vásárlására, szolgáltatások igénybevételére

d) szociális célból, törvényben meghatározott termékek vásárlására, szolgáltatások igénybevételére felhasználható utalvány.

Az MNÜA által idén kibocsátott három új utalványt különböző közteher mellett juttathatja a munkáltató:

- a Szabadidő Erzsébet-utalvány sporteseményre, kiállításra, színházi, tánc-, cirkuszi és zeneművészeti előadásra, közművelődésre és könyvtárra – adómentesen;

- az Iskolai Erzsébet-utalvány tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlásra – iskolakezdési támogatásként 35,7% közteherrel;

- az Ajándék Erzsébet-utalvány műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruházat, vegyi áru, szépségápolás, papír-írószer, egészségmegőrzés, szabadidős tevékenység, sportfelszerelés, játék, utazás körébe tartozó termékek és szolgáltatások vásárlására – csekély értékű ajándékként, vagy egységesen illetve szabályzat alapján nyújtva 51,17% közteherrel adható.

A Magyar Gyógyszerészkamara (MGYK) már tavaly felvetette: szeretné, ha lehetővé tennék, hogy szociális Erzsébet-utalvánnyal vagy SZÉP-kártyával is ki lehessen váltani a recepteket – említi meg a Világgazdaság online kiadása.

A kamara ezt azzal indokolja, hogy sokszor nehézséget okoz a gyógyszerek megvásárlása a betegeknek. Még úgy is, hogy ma már sokkal jobban elfogadják, ha a patikus olcsóbb készítményt ajánl a helyett, amit az orvos felírt.

Szociális Erzsébet

2012 novemberétől vezették be, hogy a rászoruló családok Erzsébet-utalványban kapják a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódó szociális támogatást. Szakemberek már akkor többek között azért ellenezték ezt, mert gyógyszert nem lehet venni az utalvánnyal. Csak készételt, ruhát vagy tanszert.

Még nincs döntés

Rákérdeztünk hát az illetékes minisztériumoknál, tervben van-e, hogy a SZÉP-kártyával és a szociális Erzsébet-utalvánnyal is lehessen fizetni a gyógyszertárakban, és ha igen, mikortól. A Nemzetgazdasági Minisztérium ígért választ a pihenőkártyával kapcsolatban, de még nem küldte.

Az Erzsébet-utalványnál illetékes Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálatra (NÜSZ) testálta a dolgot. A NÜSZ azonban válaszában csak azt írta meg, amit eddig is tudtunk. Vagyis, hogy jelenleg nem lehet fizetni az utalvánnyal a gyógyszertárakban. Azt nem írták meg, hogy lesz-e ebben a kérdésben változás.