Nyugdíj 12 pont, igéret a 2014-es választások előtt - A szocialisták kihirdették a nyugdíjasok 12 pontját

Az MSZP garantálja a nyugdíjasok biztonságát - hangzott el a szervezet kaposvári sajtótájékoztatóján. Pontokba szedték a rájuk vonatkozó ígéreteiket.

harján dávid

- A napokban derült ki, hogy novemberben elmarad a visszamenőleges nyugdíjemelés, annak ellenére, hogy a nyugdíjasok megélhetési költségei nagymértékben növekedtek. Az élelmiszer árak az infláció háromszorosával emelkedtek az elmúlt évben, valamint az egészségügyi szolgáltatások és a tömegközlekedés is infláció feletti drágulást mutatnak - mondta sajtótájékoztatóján Harján Dávid, az MSZP Somogy megyei alelnöke.

Mint fogalmazott: - az MSZP mélységesen elítéli Orbán Viktornak és kormányának a szerzett jogok elvételére irányuló politikáját, a szociális biztonság gyengítését az Alaptörvényen keresztül.
Elfogadhatatlannak tartjuk a jogfosztó és visszamenőleges jogalkotást. Elítéljük a nyugdíjrendszer és a nyugdíjigazgatás szétverését. Ez még egyszer Magyarországon nem fordulhat elő. Valljuk, hogy soha nem volt akkora szükség a generációk együttműködésére, mint most és a jövőben. -

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az MSZP programja öt pillérre támaszkodik: a gyermekekre; a nőkre; a munkavállalókra; a kis- és közepes vállalkozásokra; a nyugdíjasokra.

Harján Dávid szerint ezek azok a társadalmi csoportok, amelyek kiemelt támogatásra szorulnak az állam részéről. Az alelnök úgy véli: ha az MSZP győz 2014-ben, akkor ők biztosan nyerni fognak.

Ebből kiindulva hirdették meg a nyugdíjasok 12 pontját, melyet az alábbiakban változtatások nélkül közlünk:

1. Mindenkinek visszaadjuk a nyugdíjjogosultságát, aki azt már egyszer megszerezte.

2. A véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetővé tesszük a nyugdíjvédelmet. Megszüntetjük az embertelen és orvos-szakmailag is irritáló orvosi felülvizsgálatokat, illetve eljárásokat.  Aki nem rehabilitálható és az előírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel, annak rokkantsági nyugdíjat biztosítunk. Ennek érdekében nyugdíjkorrekciós programot hirdetünk!

3. Kialakítjuk a korhatár előtti nyugdíjak rendszerét. Biztosítjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét meghatározott feltételek teljesülése estén, s így lehetővé tesszük az emelkedő korhatár előtti nyugdíj igénybevételét.

4. Lehetővé tesszük, hogy nyugdíjjogosultságot vásároljon a munkavállalója számára a munkaadó, célzott járulékfizetés mellett.

5. Lehetővé tesszük a korkedvezményes nyugdíj igénybevételét a veszélyeztetett szakmacsoportok áttekintése és egy új szakmajegyzék kialakítása után.

6. Újra megadjuk a 65 év feletti nyugdíjasok számára az ingyenes utazás lehetőségét.

7. A nyugdíjas szervezetek bevonásával újra szervezzük az Idősügyi Tanácsot, mert érdemi egyeztetésekre van szükség minden időseket érintő kérdésben, s vállaljuk az Idősügyi Stratégia végrehajtását.

8. Szociális temetés helyett, kegyeleti járandóságot biztosítunk a rászorultak részére.

9. Továbbra is biztosítjuk a nők 40 éves jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulását.

10. Növeljük a méltányossági nyugdíjemelésre és a közgyógyellátásra biztosított összeget.

11. Azonnal megszüntetjük a volt fegyveres testületi tagok ellátását terhelő, jogilag és más szempontból is alaptalan adóztatását.

12. Ismét bevezetjük a nyugdíjprémiumot annak érdekében, hogy a gazdaság növekvő teljesítményéből az idősek is részesüljenek. Így a nyugdíjak nem csak a vásárló értéküket őrzik meg, hanem reálértékben is növekedni fognak.