Mi mennyi 2014/2015-Így változik meg az élet januártól

Emelkedik januártól a közfoglalkoztatottak bére és az emelt összegű ápolási díj, de a rokkantsági szabályok is módosultak. Emellett újabb családtámogatások vehetők igénybe és foglalkoztatási jogviszonyba több mint ötezer nevelőszülő kerül. Csökken a kormányablakoknál az ügyintézési idő, de harmadik rezsicsökkentést is tervez a kormány.

Többet keresnek a közmunkások 2015-től

Január elsejétől 2,4 százalékkal emelkedik a közfoglalkoztatási bér az alap-, a szakképzett és a munkavezető kategóriákban. Így 75.500 forintról 77.300 forintra nő egy teljes munkaidőben dolgozó közmunkás fizetése. A középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörökben tevékenykedők havibére 99.100 forintra, míg a munkavezetőké 85050 forintra emelkedik.

közmunka

A Magyar Közlönyben megjelent, hogy a teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a közfoglalkoztatási bér kötelező, legkisebb összege január 1-jétől havi 85.050 forint, míg a közfoglalkoztatási garantált bér kötelező, legkisebb összege havi 109.040 forint. Az emelkedés itt is 2,4 százalékos.

Minden évben megjelenik a mi mennyi táblázat : Itt érheti el !

Nő az emelt összegű ápolási díj

Az emelt összegű ápolási díj növelése 18 ezer családot, valamint házastársat érint és az idei költségvetésben több mint 1,7 milliárd forintot jelent. Ezt azok kaphatják, akiknek fokozott ápolást igényel a hozzátartozója.

Jelenleg az jogosult a megváltozott munkaképességűek ellátására, aki úgy dolgozott öt éven belül legalább 1095 napot, hogy volt társadalombiztosítása és hatvan százalékos – vagy ennél alacsonyabb – mértékű az egészségi állapota. A szabályozást azért egészítették ki, mert az indoklás szerint az elmúlt öt évben a 45 és 60 év közöttieknél sokan nem tudnak dolgozni egészségi állapotuk miatt.  A módosítás egyébként kimondja, hogy azt a munkavállalót is megváltozott munkaképességűnek kell tekinteni, aki részesül rehabilitációs járadékban.

Jön a gyed extra, mennyi az annyi ?

gyerek

 

Az újabb családtámogatásokkal járó intézkedések 18,6 milliárd forintot jelentenek a költségvetésben és 65 ezer embert érintenek. Így a gyermek egyéves kora után a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka, és a korábbi ellátások megmaradnak a testvér születése esetén. Emellett bevezetik a diplomás gyedet, de újabb adókedvezményeket kapnak a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók.

Több nevelőszülő a foglalkoztatásban

Közvetve közel 13 ezer gyermeket érint az új, egységes foglalkoztatási jogviszony bevezetése. A nyugdíjjogosultságot is biztosító intézkedés vonzóbbá teszi a nevelőszülői hivatást, ugyanakkor a szakma elismertségét és színvonalát is emeli.
A kormányablakoknál az eljárás ideje 30-ról 21 napra csökken, és egy helyen az eddiginél több ügyet lehet intézni január elsejétől. A kormányablakokkal összefüggő törvények módosítása értelmében a bűncselekmény miatt elvesztett vagy megrongálódott személyi okmányok pótlása is ingyenes lesz.

Csökkennek az adók Pécsen

Stabilizálódott a város anyagi helyzete, így hozzányúl adórendeletéhez Pécs, ami azt jelenti, hogy több kedvezményt is ad. Az új helyi jogszabály, melyről korábban írtak, számos kiváltságot, kedvezményt és kivételt tartalmaz.

Rezsicsökkentés

Rezsicsökkentés

A harmadik rezsicsökkentésről januárban dönthet a Fidesz-frakció. Az infók pdf-ben is elérhetők. Annak célja, hogy a rezsidíjak megközelítsék az európai átlagot, azt vizsgálják, hogy meg tudják-e tenni ezt egy lépésben.