10 órás munkaidő esetén minimálbér 2015-ben - a MÁK is tovább dolgozik

Tízórás munkanapot vezetnének be az államkincstárnál is, tudta meg a Hír TV. Úgy tudják a Magyar Államkincstárnál is áttérnek Miniszterelnökség gyakorlatára, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig már korábban közölte, hogy átalakították a munkaidőt, de hangsúlyozták, hogy a heti 40 órát nem lépik túl.

A Mák végzi több ellátás kifizetését is többek közt a családi pótlék is ide tartozik.

Mikor utalják a családi pótlékot - itt vannak az időpontok!

Korábban már írtunk a 10 órás munkanapról, hogy a Miniszterelnökség után a tízórás munkanapot több másik minisztérium és háttérintézmény is bevezetheti. A Köztisztviselők Szakszervezetének ugyanakkor nem tetszik a munkaidő megnyújtása, sérelmezik, hogy 2008 óta nem kaptak béremelést.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint aki a tárcánál dolgozik, az elsősorban szolgálatot, és nem munkát vállal, úgy véli, a munkavállalók megértették és elfogadták a munkaidő-növekedést. (A Magyar Nemzet úgy tudja, a tárcánál több gyermekes szülő feladta állását, ugyanis nem tudott odaérni zárásig az óvodába, iskolába a gyerekéért.)

Ebben a kérdésben egyébként „a közszolgálati tisztségviselőkről szóló” törvény az irányadó, a munka törvénykönyve nekik csak egy háttérszabály. A törvény szerint a közszférában dolgozók napi munkaideje nyolc óra, a heti munkaidejük pedig 40 óra.

Ettől azonban a munkaadó eltérhet, ha úgynevezett munkaidőkeretben foglalkoztatja dolgozókat – mondta korábban az Indexnek dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PWC Legal munkajogásza. A munkaidőkeret azt jelenti, hogy egy előre meghatározott hosszabb időszakban átlagosan kell kijönnie a napi és a heti munkavégzésre vonatkozó szabályoknak, napi 12 óránál többet azonban még így sem lehet dolgoztatni a munkavállalókat.