Gázártámogatás 2015 - gázár támogatás 2015

A több gyerekes családoknak többféle kedvezmény is jár, amelyek lehetnek államiak, de lehetnek önkormányzat által nyújtott támogatások is. Gázártámogatás is jár a nagycsaládosoknak az adókedvezmény mellett, aminek feltételei vannak. A gázártámogatás azonban a nehéz anyagi körülmények között élő, nem nagycsaládosoknak is jár 2015-ben is.

Gázártámogatás - további tudnivalók !

Nagycsaládosnak az a család minősül a gázártámogatás szempontjából, ahol legalább három gyerek után részesülnek családi pótlékban.

Ugyanazon az áron több földgázra jogosultak a nagycsaládok. Ez a kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe, de ha fogyasztói közösségbe tartozik több jogosult, akkor többen is igényelhetik a nagycsaládos gázártámogatást.Ha viszont egy fogyasztási helyen belül már egy jogosultnak jár a kedvezmény, akkor másik személy további kedvezményre már nem veheti igénybe. A legtöbb kedvezmény annak jár, akinek a jövedelme kisebb mint a nyugdíjminimum duplája. A gázártámogatás mértéke 2015-ben is változatlan marad.

Térjünk vissza a vételezhető gázmennyiségre, amiről a fentiekben szóltunk. A többlet gázvételezésnek van felső határa, vagyis a 41040 MJ felett. A három gyermekesek + 20520 MJ –t, azaz összesen évente 61560 MJ, és a negyedik gyermektől gyermekenként további 10250 MJ-t, vagyis öt gyereknél már 92290 MJ-t használhatnak fel.

A kedvezményhez szükséges kérelmeket bármikor, akár év közben is benyújthatjuk a lakóhelyünk szerinti illetékes Magyar Államkincstári igazgatósághoz. Vigyük magunkkal az igénylőlap leadásakor az utolsó gáz számlánkat, valamint az újonnan bekapcsolásra került felhasználási helyek esetében a szerződésünk másolatát. A kérelmet pedig annak kell benyújtania, akinek nevén van a szerződés és családi pótlékban részesül, vagy ezzel a személlyel él egy háztartásban, de a nevén van a szerződés.

A gázártámogatást ha megállapították, akkor az határozatlan időre fog szólni, vagyis nem kell évről évre újra kérelmezni, és az államkincstár a gázszolgáltatónak fogja megküldeni a határozatát, aki pedig majd a következő számlában tünteti fel ezt a gázárkedvezményt.

Visszamenőleg pedig csak két hónapra jár a kedvezmény. Igaz, hogy a kedvezmény határozatlan időre szól, de minket terhel a felelősség, ha a változásokat nem jelentjük be 15 napon belül, szintén az államkincstárnál. A változás a felhasználási helyet is érintheti, ami esetében folytatható a kedvezmény, csak át kell vinni a másik fogyasztási helyre.  

Ha jogosulatlanul vesz igénybe valaki gázárkedvezmény, vagyis, ha nem jelenteti be a változásokat idejében, ami a jogosultságot illeti, akkor a különbözetet megfizettetik a fogyasztóval áfával és kamattal terhelten.

Ha valaki tudott arról, hogy nem jogosult a kedvezményre, vagyis nem hanyagságból, vagy figyelmetlenségből nem közölte a változásokat, akkor a jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelt különbözeti összeg visszafizetésére fogják kötelezni.