Minimálbér 2015: egyre távolabb a megállapodástól

Minimálbér 2015 - A kormányra hárulhat a jövő évi minimálbér megállapításának feladata, amennyiben a szakszervezetek nem tudnak megegyezni a munkáltatókkal a holnap sorra kerülő újabb tárgyaláson.

Inkább csak távolodtak az álláspontok a minimálbérről szóló pénteki egyeztetésen, ezért holnap újra tárgyalóasztalhoz ülnek az érdekképviseletek. A Napi Gazdaság által megkérdezett szociális partnerek azt sem tartották kizártnak, hogy húsz év után először nem is születik megállapodás a kötelező legkisebb bérekről. Jelentős a távolság a szakszervezetek által szükségesnek tartott 4,5−6 százalékos minimálbér-emelési követelés és aközött, hogy a munkaadói oldal csak az inflációs veszteség kompenzálását tudja felajánlani – mondta a Napi Gazdaságnak Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (Áfeosz-Coop Szövetség) elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottságának pénteki ülése után. A minimálbér jelenleg 101,5 ezer, a garantált bérminimum pedig 118 ezer forint, ha teljesülne a 6 százalékos emelés, előbbi 107,5 ezer forintra emelkedhetne.

Az elnök szerint az idei adótörvények egyéb rendelkezései és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése mellett a vasárnapi zárva tartásról szóló kormányjavaslat is rontotta a munkaadók béremelési hajlandóságát. A tárgyaláson szóba került, hogy a kormány szakértői megvizsgálták annak lehetőségét, miként vonhatók be a kereskedelmi dolgozók a munkahelyvédelmi akciótervbe, de arra jutottak, hogy ez az uniós szabályok miatt nem lenne megoldható − tette hozzá Zs. Szőke Zoltán. A kabinet azt is fontolóra vette, hogy az egyszer már alkalmazott bérkompenzációs rendszert alkalmazzák ismét.

A szakszervezetek korábban is tartottak attól, hogy a munkaadók a költségvetésben szereplő 1,8 százalékos inflációhoz igazodó emelést ajánlanak, mert ez nagyon távol áll az elképzeléseinktől − mondta a Napi Gazdaságnak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke. Pataky Péter úgy véli, egyre kisebb a megállapodás valószínűsége, ezért a kormány állapíthatja meg a jövő évi legkisebb bér összegét. Arra pedig szerinte nem lesz esély, hogy egy többéves program révén a minimálbér megközelíthesse a létminimumot. Az egyeztetést szerinte az sem tette gördülékenyebbé, hogy a kormányoldal továbbra sem nyilatkozik arról, mekkora minimálbér-emeléssel tervezte a 2015-ös költségvetést. A tárgyalásokkal kapcsolatos kérdéseinkre az NGM lapzártánkig nem válaszolt.