Felnőttképzés 2015 - mennyibe kerül egy felnőttképzés munkanélkülieknek?

Az eddigi években többen is részt vettek valamiféle felnőttképzésen. Számos felnőttképzési tanfolyam indult az országban és szinte bármilyen szakterületen lehet jelentkezni ma már tanfolyamokra. A felnőttképzési szabályok pedig évről évre kisebb nagyobb mértékben változnak.

A gazdasági helyzetet és a munkaerőpiacon uralkodó állapotokat látva egyértelmű, hogy a több lábonállás számos pozitív hozadékkal bír, hiszen nem biztos, hogy egyetlen szakmával a zsebünkben olyan állást találunk, mely anyagi és személyi megbecsültséget is jelent. A felnőttképzés keretein belül 2015-ben is változatos végzettségek megszerzésére lesz lehetőség, ám az árakat illetően intézményenként, és természetesen szakmánként eltérő összegekkel találkozni.

Eddig is pénzbe kerültek a felnőttképzések, és ezután sem lesz másként, sőt a 2015-ös évtől ismét drágulnak, viszont ezzel kapcsolatosan még egy változás lesz. Azokkal kapcsolatosan lesznek változások, akik elkezdenek egy tanfolyamot, de azt félbeszakítják. Ebben az estben nem lesz követelhető tőlük a tanfolyam ára. Ennek az lesz a következménye, hogy általában fog megnőni a felnőttképzési költség, mert be fogják építeni az esetleges kieséseket az árakba. Ha tehát valaki felhagy egy fél éves tanfolyammal egy hónap után, akkor a hátralévő időre járó felnőttképzési díj nem követelhető tőle, csak a  húsz százalékával megegyező összeg megfizetésére köteles. (2014-ben 20.300.-Ft).

A rendszer azokat fogja úgymond büntetni, akik végigjárják szorgalmasan a tanfolyamot, mert a növekvő árak őket fogják súlytani. Kérdés az is, hogy így mi lesz a visszatartó erő attól, hogy sokan abbahagyják a képzéseket. Így nagy lemorzsolódásra lehet majd számítani.

Nem csak a díjak, de a felnőttképzések hossza is növekedett, van olyan képzés, amit több mint egy év, sőt két év alatt lehet csak megszerezni.

Az OKJ képzések száma egyre bővül, színesedik a paletta, sokféle képzettség eléréséhez tudunk számunkra megfelelő felnőttképzési tanfolyamot kiválasztani, amiket a felnőttképzésekkel foglalkozó honlapokon tekinthetünk meg és melyek folyamatosan frissülnek a bébiszitter képzéstől a műkörmös képzésen át az adótanácsadói képzésig. 2014 áprilisától még pszichológiai asszisztens tanfolyam is indulni fog.

Annyira széles a választék, hogy szinte nincs is olyan terület, ami felnőttképzéssel nincs lefedve, viszont mindenki döntse el maga, hogy melyik éri meg jobban, közel két évig felnőttképzésen részt venni, vagy pedig a felsőoktatásban elvégezni valamelyik főiskolát, vagy egyetemet.