Hány nap szabadság jár 2015-ben egy szakmunkásnak

Nem csak a munkavégzés hatékonysága, de a rekreáció szempontjából is nagyon fontos, hogy időről-időre megadjuk magunknak a pihenés lehetőségét. A Munka Törvénykönyve ehhez megteremti azt a hátteret, mely alapján jár a munkavállalóknak a szabadság. A gyakorlatban sajnos tény, hogy mind a pihenőidő, mind a ledolgozott órák száma, és a kivett napok terén hiányosságok tapasztalhatóak, de a szabadság mindenképpen megilleti a munkavállalót, tevékenykedjen bármely munkakörben.

Mennyi szabadság jár a gyes-ről gyed-ről visszatérő munkavállalónak 2015

Minden évben megtapasztalhatjuk, hogy a munkahelyi követelmények egyre magasabbak, így valószínűleg 2015-ben sem fogunk unatkozni a munkával töltött időszakban. Ahhoz azonban, hogy a maximumot tudjuk nyújtani, szükség van a kikapcsolódásra. Ehhez 2015-ben is rendelkezésre állhat majd a Széchenyi Pihenőkártya, de természetesen az alszámlák felhasználásához az is szükséges, hogy a jogszabály által biztosított szabadságot igénybevegye.

Hazánkban sajnos még mindig elmaradások tapasztalhatóak a szabadságok számát illetően, viszont jó hír, hogy ünnepeink minden évben más és más napra esnek, ezzel megadva a lehetőséget a hosszú hétvégék nyújtotta feltöltődésre, amikor akár négy napon keresztül is élvezhetjük családunk, barátaink társaságát, vagy egyszerűen csak elbújva a világ elől otthon, alvással és saját magunk kényeztetésével készülhetünk fel az újabb mókuskerékre. A kivehető szabadságok számát illetően valószínűleg 2015-ben sem lesz jogszabály módosítás, hiszen a korábbiakban már bevált számítási módon nem kíván a jogalkotó változtatni.

Az évente számított szabadság tulajdonképpen alap-, és pótszabadságból áll. A jogalkotó a kor előrehaladtával a húsz napos alapszabadságot további napokkal egészíti ki, mégpedig háromévente egy-egy nappal megtoldva a pihenésre igénybe vehető időszakot. A pótszabadságot a 25. életévtől kezdjük számolni, ekkor plusz egy napot jelent, aztán a 28. életév után plusz két nap jár, és így tovább. A 45. életév betöltése után plusz 10 nappal bővül a szabadság ideje.

Pótszabadság jár akkor is a munkavállalónak, ha a családban 16 éven aluli gyermek él, ekkor a gyermekek száma szerint alakul a napok száma: Egy gyermek után egy nap, kettő után négy nap, továbbá, ha három, vagy annál több gyermekkel rendelkezik a munkavállaló, akkor hét nap pótszabadság illeti meg pluszban – természetesen a korábbiakban részletezetteken túl.

A pótszabadság olyan körülmények között is jár, melyek vagy a munkakörülményekre vonatkoznak, vagy a munkavállaló életében bekövetkezett változások miatt lehet indokolt a néhány plusz nap. Ilyenek a következő esetek:

  • Állandó földalatti munkavégzés esetén plusz öt nap

  • Minimum napi három órán át ionizáló sugárzásnak kitett munkavállalóknak szintén plusz öt nap.

  • Gyermek születése esetén az édesapák öt napot, ikergyermekek érkezésekor hét napot kérhetnek.

  • 18 éven aluli munkavállalóknak plusz öt nap, de ezt a 18. életév betöltése előtt mindenképpen ki kell venni.

  • 5 nap jár a fogyatékossági támogatásra,vakok személyi járadékára jogosultaknak, valamint 50 %-os egészségkárosodással élők számára. További információk és hírek