Mi mennyi 2017 - pdf táblázat

Így változik az életünk 2017-től >>> Mi mennyi ?

Mi mennyi - további információk itt >>>

 

Összefoglaltuk, hogy a négy csomag alapján mik a főbb változások 2017-től:

    Egykulcsos és egy számjegyű lesz a társasági és nyereségadó, azaz a jelenlegi 19 illetve 10 százalék helyett egységesen 9 százalékos.
    9 százalékra csökken a vállalkozói személyi jövedelemadó is a társasági adó mértékének csökkentésével összhangban.
    A mostani 27 százalék helyett 5 százalékponttal csökken a munkáltatók által a foglalkoztatottak után fizetendő szociális hozzájárulási adó (szocho, leánykori nevén munkáltatói járulék), ami így 22 százalékos lesz.
    Ezzel összefüggésben a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is 22 százalékra mérséklődik jövőre. Egyszerűsítések is lesznek az ehónál.
    2018-tól pedig 20 százalékos lesz a szocho, illetve az eho. (És még, ahogy Varga Mihály ígérte, további fél százalékos csökkenés is lehet, amennyiben a jövő év első három negyedévében 11 százaléknál nagyobb a bruttó átlagkereset növekedése.)
    A katázóknál 6 millió forintról 12 millió forintra emelkedik a bevételi értékhatár, az adó azonban változatlan marad (a bolondnak is megéri), és nő az ellátások számításának alapja.
    6-ról 8 millió forintra emelkedik az alanyi áfamentesség határa. (Ez a katásoknak is érdekes.)
    A kiva adója 16-ról 14 százalékra csökken.
    Csökkenhet a bankok tranzakciós illetéke, ha 20 százaléknál jobban növelték a hitelezést tavalyhoz képest. Az enyhítés a növekedés 0,6 százaléka lehet (de max. a fizetendő tranzakciós illeték 80 százaléka).
    Az adóhatóság a jövőben szankcionálás helyett szakmai segítségnyújtással támogatja a hibázó adózókat.
    Emelkedik a dohánytermékek és az üzemanyagok jövedéki adója.
    Nőhet az idegenforgalmi adó.
    Jöhet a plakátadó.
    A baromfihús áfája 5 százalékra, ami 19 milliárd forint kiesést okoz a büdzsének.
    Az éttermi étkezés áfája jövőre 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra. Ezzel együtt a helyben készített alkoholmentes ital áfája is csökken. Ez 8,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár. Nem lesz mindegy, hogy elvitelre, vagy helyben fogyasztásra vásárolunk és faramuci helyzetbe kerülhetnek áfailag a munkahelyi étkezdék.
    5 százalékra csökken a friss tej áfája, ami 4,5 milliárd forintos kiesést okoz.
    A tojás áfája is 5 százalékra csökken, ami 10,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár.
    Az internetszolgáltatás áfája 18 százalékra csökken, ami 12,5 milliárd forintos kiesést okoz. 2018-ra pedig 5 százalékra megy le.
    A kétgyermekesek családi adókedvezménye gyerekenként és havonta 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra emelkedik. Viszont keresztet vethet a kedvezményre minden olyan család, ahol a nagyobb gyerekeknek nincs meg az adóazonosítójuk.
    A SZÉP-kártya kivételével minden béren kívüli juttatás átkerül a magasabb adózású egyes meghatározott juttatások közé. Új béren kívüli juttatás a készpénz-cafeteria, évi 100 ezer forintig. Az adóteher 34,22 százalék (béren kívüli juttatás), illetve 43,66 százalék lesz (egyes meghatározott juttatás).
    Jön a magyar Google-adó.
    Januárjától a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán szerepeltetni kell a vevő adószámát, feltéve, hogy a számlában áthárított adó a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja.
    Szigorúbban kell majd adózni az offshore-vagyonok után, a magyar cégeknek és magánszemélyeknek is.
    Megszüntetik a Stabilitási Megtakarítási Számlát.
     A cégek adómentes adásvételére szolgáló átmeneti amnesztiát hirdetnek.

 

További változások 2017-ben itt és itt