OTP Magánnyugdíjpénztár: Bezárnák az OTP Magánnyugdíjpénztárat 2013 - 2014 után

Az OTP Magánnyugdíjpénztár végelszámolással történő, jogutód nélküli megszűnésére tett javaslatot a küldöttközgyűlésnek a pénztár igazgatótanácsa !

Végelszámolással, jogutód nélkül szüntetnék meg a magánkasszák között egykor piacvezető OTP Magánnyugdíjpénztárat - olvasható az igazgatótanács küldöttközgyűlési meghívójában.

A december 10-i közgyűlés tervezett napirendi pontjai között negyedikként szerepel a javaslat a magánnyugdíjpénztár megszüntetéséről. A meghívóból nem derül ki, hogy mikortól szüntetnék meg a pénztár tevékenységét.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár október elején küldött levelet a tagoknak, amelyből kiderült, hogy anyacége, az OTP Bank jövőre már valószínűleg nem támogatja a kasszát

Ebben azt írták, a bank elemezte és értékelte a kialakult helyzetet, számszerűsítette a pénztár jövőbeni működtetéséhez szükséges támogatás nagyságrendjét. Ennek alapján „az valószínűsíthető, hogy 2012. évet követően támogatásra a pénztár nem számíthat”. Ilyen körülmények között felelősségteljes döntésnek azt tartották, ha az igazgatótanács az év vége előtt javasolja a küldöttközgyűlésnek a végelszámolást - tették hozzá akkor.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár a második legnagyobb az állva maradt kasszák közül, az első az ING. A kassza már eddig is a többi pénztárhoz képest magas, 5 ezer forintos havi tagdíjfizetést írt elő, és ennek töredéke sem érkezett be. A pénztár tájékoztatása szerint a 13,5 ezer fős tagságból nem egészen ezerkétszázan teljesítettek befizetést, adományt pedig mindössze 11-en adtak.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár korábban úgy számolt, hogy a teljes tagságának legalább ezer forintot kellett volna egy évre előre egy összegben befizetnie, legkésőbb 2012. október végéig. A következő évben a befizetést minden hónapban teljesíteni kellett volna.

Mint ismert, 2011 elején az addig 3 millió körüli taglétszámból nagyságrendileg 100 ezer kasszatag maradt, miután a parlament 2010 végén olyan törvényt hozott, hogy aki nem nyilatkozott maradási szándékáról, megtakarításával együtt automatikusan átkerült az állami nyugdíjrendszerbe.

A jelentős elvándorlásra rásegített, hogy az akkor érvényes szabályok szerint az, aki kasszatag maradt, a továbbiakban nem szerzett jogot állami nyugdíjra, noha az állami nyugdíjjárulékot továbbra is fizetni kellett utána (ezt a szabályt 2011 végén eltörölte a parlament).

Tavaly év végén a parlament azzal ítélte végleg halálra a magánnyugdíjpénztárakat, hogy olyan törvénymódosítást fogadott el, mely szerint nyugdíjjárulékot többé nem lehet a kasszáknak fizetni, így azok csak saját tagdíjakból vagy adományokból tarthatják fenn magukat.

Tavasszal érkezett a következő csapás a szektor számára, a kormányzat ugyanis újból lehetővé tette a kasszatagok visszalépését az állami pillérbe március 31-ig. Ennek hatására már csak kevesebb mint 75 ezer fő maradt a pénztáraknál.